Материалът е част от . То излезе в печатен вариант

...
Коментари Харесай

Къща за бизнеса в Бургас

Материалът е част от. То излезе в печатен вид през юни 2021 година Общинският бизнес развъдник в Бургас дава опция на започващи компании да наемат офиси до морето с най-малък финансов риск. В него нормално се организират събития, образования и разнообразни креативен начинания с присъединяване на бизнеса и общината. Заради пандемията мястото стартира да служи като звено, подпомагащо фирмите да аплайват по другите стратегии за помощи.
Освен с впечатляваща архитектура жълтата къща на ул. " Александър Батенберг " 28 в Бургас сграбчва с забавната си история. През годините тя е сменила разнообразни функции - в началото е била издигната за богат грък, след това е помещавала Италианския колеж, а след идването на комунизма става полицейски сектор. Последно служи за детска градина, само че по-късно е изоставена. Тъжната ѝ орис се трансформира чак през 2012 година, когато е ремонтирана и актуализирана с финансиране по европейска стратегия. Тогава идва и идната ѝ задача - да бъде общински бизнес развъдник.

Модерните ѝ функционалности не пречат на респектиращия ѝ външен тип, даже в противен случай - пространствата са уютни, таванът и вратите са високи и човек се усеща сходно на Алиса, която е изпила отварата за смаляване. Близостта до морето, безусловно на метри от централния бургаски плаж и Морската градина, и хубавата панорама са единствено още един плюс. Тези преимущества и салдото сред съвременно и минало бързо се виждат и къщата става едно от разпознаваемите места за започващи компании. Те стартират да се отбиват, с цел да потърсят информация, да проведат събитие или да се образоват, да наемат офис почасово или за няколко месеца.
Да работиш макар морето
Бизнес инкубаторът е основан по оперативна стратегия " Развитие на конкурентоспособността на българската стопанска система ", а реконструкцията и реставрацията на постройката, монумент на културата, са част от дейностите по плана. После жълтата къща на ъгъла става място за срещи сред общината и фирмите. Част от самодейностите на локалната власт, които се извършват там, са привличане на стартъпи и млади експерти в града. Инкубаторът подкрепя тези, които са решили да стартират бизнес в града и имат потребност от офиси, както и компаниите, които вършат своите предпроектни изследвания, с цел да вземат решение за вложения. Освен с информация за града и района специалистите спомагат за контакти с държавни и просветителни институции и локални компании в съответния отрасъл, с които евентуалните вложители могат да си партнират.

Хъбът става част и от самодейността за изнесени летни офиси на ИТ компании, която започва преди четири години в партньорство сред общината и Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии. " Още първата година към 300 IT експерти от огромни интернационалните компании като " Епам системс " и " Вистеон България " изпълняваха своите планове.
" Даваме опция на фирмите да стартират в Бургас с минимални разноски, а когато са подготвени да се уголемяват, е задоволително едномесечно предупреждение ", споделя Ивелина Стратева, част от екипа на " Бизнес развъдник Бургас " Фотограф: Надежда Чипева Градове Бургас Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България. Акценти от изданието: > Град на полусъединител > Влакът от Бургас до Сарафово идва против 100 млн. лв. > Без нова промишленост Бургас е закотвен в зоната на ниските заплати > Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман Великолепни Разгледайте цялостното наличие по-долу.
По програмата експертите имаха опция да дойдат на море със фамилиите си, без да се постанова да вземат отпуск, и да работят от тук, съчетавайки работата и удоволствието. Противно на упованията, доста хора споделиха, че морето не ги разсейва, а, в противен случай - отваря креативния капацитет ", изясняват от общината.

Идеята обаче не е да се работи в рестриктивните мерки на затворено пространство - тъкмо против къщата, на самата алея, водеща към Морската градина, има слънчева скамейка, на която човек може да зарежда мобилния си телефон или таблет. А на плажа интернетът още веднъж е задоволително мощен и това действително го прави най-голямото споделено пространство за работа в морския град.

" Всички в ИТ бранша изясняват, че желаят да излязат от столицата, в това време не го вършат, тъй като това е обвързвано с доста разноски и неустановеност. Ще намерят ли задоволително и добре подготвени фрагменти? Ще стимулират ли част от основните си експерти да се реалокират в Бургас със фамилиите си и да се образуват нови екипи? За да дадем опция за релокация при най-малък риск, предложихме стратегия, по която отдаваме чартърен обзаведен офис, без дълготрайно обвързване. По този метод даваме опция фирмите да стартират в Бургас с минимални разноски, а когато са подготвени да се уголемяват, е задоволително едномесечно предупреждение ", споделя Ивелина Стратева от екипа на инкубатора. Пример за това са известните в IT сферата имена " Булпрос " и Scalefocus, които стартират страхливо точно там с по 5-6 души, а в този момент към този момент са с много огромни офиси в града. Това на процедура е и задачата на програмата на общината за привличане на компании, при която с изключение на най-малък финансов риск получават поддръжка при осъществяване на образования, събития и начинания, ориентирани към развиване на ИТ екосистемата в града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР