Матео Салвини е най-безсрамният и безскрупулен политик в Италия през

...
Матео Салвини е най-безсрамният и безскрупулен политик в Италия през
Коментари Харесай

Така Италия може да срине и Европа, и еврото


Матео Салвини е най-безсрамният и безсъвестен политик в Италия през последните десетилетия. Ако той завземе властта, страната би се управлявала от човек, който намерено флиртува с фашизма. Коментар на Барбара Везел.

" Наличието на известна доза циничност в Италия в никакъв случай не е било считано за недостатък "

Дали някой е допускал, че странната коалиция в Рим би могла да надвиши междинната дълготрайност на живота на италианските държавни управления? Невероятният съюз, включващ дяснорадикалната „ Северна лига “ и лявопопулисткото придвижване " Пет звезди " бе жертван на неуспех през цялото време. Италия в този момент върви към 66-то си държавно управление от края на Втората международна война насам.

С голи гърди към властта?

Матео Салвини е най-безсрамният и безсъвестен политик в Италия през последните десетилетия. Надминава даже Силвио Берлускони, за който приличието и сдържаността също бяха непознати. Напоследък Салвини държи в ръцете си броеница с кръстче, до момента в който изнася ксенофобските си проповеди, въпреки че е в обтегнати връзки с Ватикана, защото счита Папата за прекомерно ляв. Въпреки това шефът на Лигата е уверен, че известна доза псевдорелигиозна украса може да разкраси неговия шовинизъм.

Самият той цяло лято обикаляше плажовете полугол и без да се смущава позираше с дебелия си стомах пред камерите на мобилните телефони. " Шкембето ми е пролетарско ", заявяваше той на своите критици. Но белким човек като Салвини, който е професионален политик и прекомерно умел в плетенето на интриги, въобще би могъл да има нещо общо с работническата класа? Общото сред тях е единствено любовта към виното и към огромните порции спагети. По всичко проличава, обаче, че той прекомерно добре познава усетите на своите сънародници: мъжете виждат в него жизнеспособен мачо, дамите - огромен съблазнител. Наличието на известна доза циничност в Италия в никакъв случай не е било считано за недостатък.

Салвини доста тъкмо си е направил сметката. Допитванията потвърждават правотата му: в случай че в този момент имаше предварителни избори, той вероятно би поел властта в Рим благодарение на дясноекстремистките " Братя на Италия ". Тогава приятелят на Путин ще насочи италианската политика толкоз надясно, че с изключение на за Унгария и Полша в Брюксел вероятно ще би трябвало съществено да се загрижат за правовия ред в Италия.

Залезът на " Петте звезди "

Наградата за най-крещящ политически наивитет би трябвало да получи придвижването " Пет звезди ". За по-малко от година то загуби половината от гласоподавателите си, които преляха към партията на Салвини. Още авансово беше ясно, че нещата ще завършат по този метод. Вместо неотложно да покажат червен картон на проповядващия ненавист вътрешен министър, от „ Пет звезди “ крепяха една политика, която влизаше в прорез с настройките на левия им електорат.
Редакцията предлага
Заради едното присъединяване в държавното управление, те предадоха дребното същински дух и политическа непорочност, които им бяха останали. С присъединяване си в ръководещата коалиция, " Петте звезди " се трансфораха в трамплин за скока на Салвини към властта. Срещу цинизма и ловкостта на Салвини те се оказаха безсилни - не можаха да му опълчват безусловно нищо: нито хрумвания, нито борбеност, нито персони. Дори на фона на ниското равнище на италианската политика те изглеждаха напряко жалки. Залезът на " Петте звезди " е подобаващ, само че ужасяващото следствие от тяхната уязвимост е, че на власт може да пристигна човек, който намерено флиртува с фашизма.

" Петте звезди " и социалдемократите биха могли дружно да спасят страната си, в случай че вместо за предварителни избори, се договорят за различна коалиция. Те към момента разполагат с нужното за задачата болшинство. Само че " Петте звезди " явно ненавиждат социалдемократите повече, в сравнение с дяснорадикалните сили, за което няма никакво идеологическо пояснение, а и е политическо малоумие. Социалистите пък очевидно имат потребност от някой, който да ги сплоти и да води политика, допустима за другите лагери в тяхната партия.

Теоретически това би било допустимо, само че е прекомерно необикновено. В заключителната си тирада подалият оставка министър председател Конте назова Салвини политически опортюнист и го укори в неналичието на политическа просвета. Но нали това се знаеше още през цялото време! Който сяда на една маса със Салвини, би трябвало да е квалифициран за всичко.

Още едно огромно огнище на рецесии

Барбара Везел

Салвини си играе с възприятията на италианците и ги убеждава, че не са отговорни за големите отговорности на страната и неспособността ѝ да се реформира. А те са подготвени да имат вяра на всякакви тайни теории за тъмни сили в чужбина. За всички останали проблеми на Италия, Салвини също упреква хора извън - да вземем за пример мигрантите.

Той е човек, който ще изведе Италия от общността на европейските демокрации, ще я изолира в интернационален проект и ще настървява гласоподавателите с баснята, че се бори против Брюксел и бюджетната дисциплинираност. Това е доста рискова игра, защото италианските задължения могат съществено да разклатят еврото. А един държавен банкрут на Италия би могъл да срине и общата европейска валута.

Въпросът е дали растящите финансови разноски на Италия ще могат да вразумят Салвини, или той смята срутва на еврото за допустима политическа цена. Във всеки случай е ясно, че с рухването на държавното управление в Рим главоболията на Европейския съюз единствено се усилват - поражда ново и огромно спешно огнище. „ Porca miseria “, както биха споделили италианците.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР