Още от самото начало знаците в Северна Македония не вещаят

...
Още от самото начало знаците в Северна Македония не вещаят
Коментари Харесай

В. Катимерини: Нещата не изглеждат добре в Скопие

Още през цялото време знаците в Северна Македония не вещаят нищо положително, откакто новоизбраният президент на балканската страна стартира мандата си с непотребен удар по Гърция, който провокира талази в другояче спокойните двустранни връзки сред двете съседки, написа журналистът от гръцкия вестник „ Катимерини “ Ставрос Цимас.

 

Седемдесетгодишната професорка по конституционно право се зае да провокира разтърсвания в връзките с Атина, макар че сега Северна Македония се нуждае от другари и съдружници, както и от съседи, които нямат искания към нея, с цел да може да продължи да напредва по пътя си към участие в Европейския съюз - крайната цел, показва създателят на " Катимерини ".

Решението на Гордана Силяновска-Давкова да назове страната си „ Македония “ при полагането на клетва в неделя има смисъл доколкото отразява нейните разбирания и предизборните ѝ обещания. Това, което няма смисъл в решението ѝ е, че тя към този момент не приказва като елементарен жител, нито като претендент, правещ послание на избирателен протест. Тя е президент и клетвата ѝ, която тя наруши от първия миг, би трябвало да пази конституцията на страната, която публично се споделя Република Северна Македония, написа Цимас.

Дали това беше патриотична изява от страна на учен, който по всичко проличава, че не познава действителностите на политиката и геополитиката и който се изстреля на най-високия пост на вълната, провокирана от краха на социалистите (СДСМ)? Или е била инструктирана от партията си - както твърдеше в акцията си - да се опълчи на неизбежните реакции от страна на Атина и евентуално на други западни съдружници, които признават страната като Северна Македония?, пита реторично гръцкият публицист.

Дали това е по този начин, ще разберем напълно скоро, когато държавното управление постави клетва и новоизбраният министър-председател Християн Мицкоски направи първото си програмно изказване. Ако последва стъпките на президента, новото държавно управление в Скопие ще поеме цялостната отговорност за утежняването на връзките с Гърция и за всяко влияние, което това може да окаже върху връзките на страната с НАТО, която съобщи, че Споразумението от Преспа не може да бъде поставяно под въпрос, показва в коментара Ставрос Цимас.

Силяновска беше посъветвана - освен от Атина - да бъде сдържана, тъй че не беше изненадващо да чуем шокиран шепот от публиката, която се състоеше най-вече от задгранични дипломати, когато тя подцени ръководителя на Народното събрание и се закле в конституцията на несъществуваща страна, отбелязва гръцкият публицист. Излизането на гръцкия дипломат в Скопие София Филипиду от залата също беше неизбежно. Изглежда Силяновска е решила да поеме риска и да работи съгласно това, което сърцето ѝ споделя, че е вярно, вместо да се съобрази с условията на новия си пост и кабинет. Скоро тя ще би трябвало да утвърди конституционните промени - в интерес на България и със единодушието на Европа - за признание на българското малцинство в Северна Македония - друго съглашение, на което новият президент и нейната партия се опълчват, припомня създателят на " Катимерини ".

Независимо от това какво ще последва, знаците, изпратени от новия президент в Скопие, не са оптимистични и новото държавно управление на страната ще би трябвало да бъде квалифицирано да се оправи с последствията.

Атина, въпреки това, би трябвало да се въздържа от импулсивни дейности и от разпалване на националистическия жар на новата администрация на прилежащата страна, заключва Цимас.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР