Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса

...
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Вирусът се мъчи да подпали супер пожар, но не му се получава

Математикът проф. Николай Витанов направи разбор на ситуацията с ковид у нас към 05 февруари 2022 година.

Днес по-накратко, че е събота. Състоянието на нещата е такова

0. Завършва втората седмица от царстването на Омикрона.

Неуспешно за него. Няма суперпожар.

Знаете, че сме в околопиковия времеви период. Знаето какво би трябвало да се случи в него - изкривяване на трендовете на напредък.

1. Да напомня упования ред на изкривяване на трендовете. Пречупване на тренда на повишаване на новите случаи, изкривяване на тренда на нрастване на заетостта на болничните кревати, изкривяване на тренда на високата смъртност.

2. Да не забравяме: заложена траектория на обществената система - да няма суперпожар, да няма претъпкани лечебни заведения, да няма цялостен локдаун. Това, че заложената траектория на системата е такава, ви е известно от много време. С очите си наблюдавате дали голямата българска обществена система върви по тази траектория или не. Въпрос - допустимо ли е в режим на демократично действие на системата, нейната траектория да бъде следена. Отговор - да, в случай че знаете по какъв начин.

3. Пречупване на тренда на напредък на записаните нови случаи дневно. Писах ви, че вирусът е спънат добре и кръвта му тече заради наложените ограничения, които не са ексцесивни, само че са задоволителни. Няма суперпожар. Системата върви по заложената траектория.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е отново под 1.3 - цената е 1.07. Омикронът си цари, само че фантазията му да възпламени суперпожар рухва. Прогнозата, че огромната част от българския народ, която се пази и съблюдава ограниченията, ще придвижи на гърба си инатестата част на българския народ, се извършва.

4. Състоянието на нещата в лечебните заведения. Това е, което ще е главното през идната седмица. Системата върви по заложената траектория: няма претъпкани лечебни заведения. Тук се чака прочут напън върху здравната система, до момента в който се пречупи и този тренд. Това се чака да отнеме седмица до 10 дни. Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появат краткотрайни проблеми в някои области, само че има запас, те бързо да бъдат овладени.. Огромната българска обществена система се насочва и към този момент сполучливо се държи на траектория, при която няма препълване на лечебните заведения. За задачата се наблюдават и предвиждат стотици знаци, област по област.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на обществената система: да мине през вълната без налагане на цялостен локдаун. Системата се движи по заложената траектория. Налице е прегаряне на пожара във значими области на страната - там стойностите на контролните показатели спадат.

На други места още не се е разгоряло, само че това са по-малки области.

6. Смъртността - и тук системата се движи съгласно упованията.

Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари.

7. Накрая - оправяме се. Вируса се мъчи да подпали суперпожара, само че не му се получава. Да го попитаме и през днешния ден:

What`s up, doc?

8. Ей, но огромно мрънкане пада - Витанов подобен, Витанов онакъв, но туй, но онуй. Няма туй-онуй. Има ясно заложена и заявена пред целия народ траектория на придвижване на голямата българска обществена система през тази вълна - да няма суперпожар, да няма претъпкани лечебни заведения, да няма цялостен локдаун. Системата върви по тази траектория. Много хора, изключително някои от моите сътрудници непрекъснато се молят, системата да се отклони от тази траектория. Защото в случай че не се отклони, ще стане доста радостно, тъй като това не е единствено прогноза - на практика системата се насочва да се движи по тази траектория на основата на надзор на стотици параметри, свързани с 28-те области на страната. Да кажа за хиляден път: Стига сте мрънкали. Ако някой може да прави прогнозите по-добре от мен, да ги прави пред очите на целия народ. Ще ме измести, публицистите при него ще вървят и министър-председателите него ще викат да се занимава с прогнозиране.

Просто е. Какво мрънкате?

9. Накрая: да държим по този начин курса. Засега се оправяме доста добре. Ама не било добре. Абе вие на кой свят сте? Не видяхте ли какви цунамита имаше по западна Европа. Тук Омикронът не съумява да подпали суперпожара. Здравната система, която не е в цветущо положение, се оправя. Като резултат от това и стопанската система работи. Ама мрън, но дрън. Няма мрън-дрън. Планът е подобен - да създадем трите пречупвания на трендовете през февруари. И на 19 март да има единствено хубави вести.

Желая здраве и триумфи и дано вируса да ви заобикаля
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР