Масово в прясното мляко производителите влагат сухо мляко. Това са

...
Масово в прясното мляко производителите влагат сухо мляко. Това са
Коментари Харесай

Производители масово добавят млечна пудра в прясното мляко

Масово в прясното мляко производителите влагат изсъхнало мляко. Това са открили проби на " Активни консуматори " - от 17 изследвани продукта, единствено в 3 няма добавено изсъхнало мляко или така наречен млечна пудра.

Съгласно еврорегламент № 1308 от 2013 г. за общата организация на пазарите на селскостопански артикули в часта за млякото за консумация от индивида има ясна наредба за неговото качество на европейския пазар. Най-общо всяко прибавяне на външни първични материали и софтуерни добавки, в това число изсъхнало мляко/млечна пудра, не са неразрешени категорично, само че производителят е задължен да афишира това на етикетите на продуктите.

В нито един от 14-те открити от " Активни консуматори " случаи с добавено мляко на прахуляк у нас, това  не е било маркирано на етикетите.

" Направихме тестванията с способ, който открива наличието на фурозин в млякото ", описа пред БНР Богомил Николов, ръководител на " Активни консуматори ". Фурозинът се образува при високата температура в процеса на преобразяване на прясното мляко в изсъхнало вещество. " В някои от тестваните артикули наличието на млечна пудра е доближаваше 90% ", уточни Николов.

От неправителствената организация не показват кои са производителите, в чиито продукти са разкрили високо наличие на въпросното вещество. Причината е, че все още няма написана нито норма, нито методика за проучване на наличието на изсъхнало мляко в продаваното в магазините " 100% краве прясно мляко ".

" Българската организация за сигурност на храните не прави такива изпитвания, тъй като няма нормативно съображение за това. Крайно време е контролние органи да разработят методика за изпитване, тъй като това е жизненоважна храна, с изключителна значителност за човешкото здраве, и хората би трябвало да знаят какви субстанции се влагат в допълнение в нея ", съобщи Николов.

Той посочи, че млечната пудра не е нездравословна за здравето, само че се отразява на качеството на прясното мляко. 

В Западна Европа от години има свръхпроизводство на прясно мляко поради високите дотации. Заради това производители го трансформират в изсъхнало мляко и по този начин усилят неговата продължителност. Цената на това сухото мляко е много по-ниска, което изкушава доста български млекопроизводители да го влагат в продуктите си.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР