Масово съхнене на полезащитните горски пояси в Добруджа констатираха лесовъди

...
Масово съхнене на полезащитните горски пояси в Добруджа констатираха лесовъди
Коментари Харесай

Масово съхнене на полезащитните горски пояси в Добруджа

Масово съхнене на полезащитните горски пояси в Добруджа установяваха лесовъди и учени. Причините са сложни, само че по първични данни главната е нахлуване от чужд до момента за нашите ширини пакостник, който се е появил поради промени в климата. Поясите са от изключителна значимост за запазване на почвата от ерозия и за задържане на влага в посевите.

5000 километра дървесни типове пазят обработваемата земя в област Добрич. Тази година се следи извънредно съхнене при дърветата от типа явен, като засегнатите площи досега са към 100 километра. На първо време те ще бъдат отстранени, с цел да се предотвратят произшествия.

" Но огромната цел е да помислим и да търсим решение в дълготраен проект, тъй като подобен проблем в идващите 10-20 години ще ескалира ", сподели инж. Веселин Нинов, шеф на Североизточно държавно дружество - Шумен.

За да се избегне екологична злополука, от Североизточното дружество поканиха учени да обследват болните дървета. Имунитетът им е намален, поради сушата, по тази причина са нападнати от разнообразни инсекти, измежду които и чужд пакостник.

" Вследствие на измененията в климата точно това са средиземноморски типове, които последователно уголемяват ареала си ", сподели проф. Георги Георгиев от Института за гората - Българска академия на науките.

Предстои разбор на пробите, взети от учените, с цел да се дефинира типа им. Борбата с вредителите обаче ще бъде извънредно сложна.

" По принцип употребявали сме авиоборба до момента, само че доколкото поясите са линейни обекти и с дребна широчина, много мъчно изпълними мероприятия ще бъдат, изключително с съществуването на тези ветрогенератори, които са в този регион доста ", сподели инж. Радослав Радев, зам.-директор на Държавно горско стопанство - Балчик.

Единственият вид към този момент е санитарната сеч. На по-късен стадий огромна част от поясите, които попадат и в Натура 2000, се чака да бъдат възобновени с европейски средства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР