Масови арести, пребити хора, а вече и стрелба на месо:

...
Масови арести, пребити хора, а вече и стрелба на месо:
Коментари Харесай

Протестите в Иран: вече стрелят на месо


Масови арести, пребити хора, а към този момент и пукотевица " на месо ": режимът в Иран реагира все по-твърдо против всеобщите митинги в страната. Силите на реда са инструктирани да работят безпощадно против стачкуващите.

Протестите в Иран не стихват

В иранската столица Техеран силите за сигурност са употребявали мощ против студенти, оповестиха локалните медии. В понеделник вечерта управляващите са отделили кампуса на известния университет " Шариф ", откакто и там започнаха митинги. Има, включително и преподаватели от елитното висше учебно заведение, твърди иранският информативен портал " Емтедад ".

От експлоадирането на националните митинги в  студентите в редица университети показват против управлението на Ислямската република и репресивните му дейности. Правителството реагира, като анулира лекциите в доста градове. В университета " Шариф " всички занятия са били прекратени до второ разпореждане. Видеоклипове, споделени хиляди пъти в обществените медии, чиято достоверност не може да бъде доказана, демонстрират засилено наличие на силите за сигурност.

Мобилизация макар прекъсването на интернет
Редакцията предлага
По-рано ръководителят на иранския парламент Мохамед Багер Калибаф съобщи, че митингите, избухнали поради, могат да дестабилизират страната. Той инструктира силовите органи да се оправят с тези, които заплашват сигурността на Ислямската република.

Според изявления в обществените медии показват протестите и конфликтите с полицията в Техеран не престават, макар че режимът блокира мрежата. Сипят се рецензии за това, че силите на реда употребяват бойни патрони против стачкуващите. В същото време държавните медии настояват, че всичко било умерено, и упрекват непознатите медии в разпространението на неистини.

Призиви за промени или събаряне на властта

Междувременно председателят на иранския парламент се опита да разгласи част от стачкуващите за нарушители. Ако имат за цел свалянето на държавното управление, предходните манифестации за заплатите на учителите и пенсионерите призоваваха единствено за промени, уточни той. " Призовавам тези, които показват законно, да не разрешават митингите им да бъдат употребявани като инструмент за апели на свалянето на властта. "

Преди две седмици в страната арестува Махса Амини поради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Какво тъкмо се е случило с нея по-късно, не е изцяло ясно. Жената е изпадала в кома и е умряла в болничното заведение на 16 септември. Критици упрекват нравствената полиция в потребление на принуждение против нея, нещо което органите на реда отхвърлят. След гибелта на младата жена хиляди излязоха на протести в цялата страна против репресиите на държавното управление и силите за сигурност.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР