Масивен разлом, който преминава през Африка, ще раздели континента на

...
Масивен разлом, който преминава през Африка, ще раздели континента на
Коментари Харесай

Шести океан? Масивна пукнатина цепи Африка на две

Масивен разлом, който минава през Африка, ще раздели континента на две, като по този начин ще сътвори шестия океан на Земята. Предвижда се страните по югоизточното африканско крайбрежие да образуват великански остров, което ще образува ново море от Етиопия до Мозамбик, настояват учени, представени от " Дейли мейл ”.

Източноафриканският разлом съществува от минимум 22 млн. години, само че едвам през последните няколко десетилетия се следи интензивност. През 2005 година се появява огромна цепнатина край пустинята на Етиопия, като скоростта на разширението ѝ е към 2,5 см годишно, а дължината ѝ е почти 56 км.

Появата на процепа е поради отдалечаването на две тектонски плочи - Сомалийската на изток и Африканската (наричана още Нубийска - б.а) на запад, само че преди време точният резултат от този развой не е бил изцяло явен.

Публикувано през юни изследване обаче откри, че причина за разлома е голямо изхвърляне на свръхгорещи скали от земното ядро. Разкъсването на Африка не е прецизен развой и може да се случи даже след милиони години. Тогава Сомалия, огромна част от Етиопия, Кения и Танзания ще образуват нов континент.

" Това, което не знаем, е дали разкъсването ще продължи със настоящето си движение, с цел да се отвори в последна сметка океански басейн, сходен на Червено море, а по-късно и нещо доста по-голямо - дребна версия на Атлантическия океан, или може да се форсира и да се случи по-бързо ”, изясни Кен Макдоналд, професор в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

По думите му е допустимо и закъснение на процеса, преди да стартира по-интензивно разгръщане на морското дъно, като той акцентира, че " при сегашните темпове водна маса с размерите на настоящето Червено море може да се образува след към 20-30 млн. години ”. Макдоналд планува Източноафриканският разлом да докара до появяването на още земни разкъсвания в бъдеще.

Пукнатината до Етиопия към този момент демонстрира признаци на формиране на море в района. Междувременно друга такава се появи в Кения през 2018 година след проливни дъждове, което докара до затваряне на пътища, а жителите в района трябваше да изоставен домовете си поради заплаха от сривания

Според геолога Дейвид Адеде

появилият се процеп в земята преди този момент е бил цялостен с вулканична пепел, като поройните дъждове са я размили и са разкрили пукнатината. Местни поданици обаче описват по какъв начин явлението се е случило ненадейно, като някои даже настояват, че са усетили земята под краката им да се тресе. Един от тях - Елиуд Нджороге Мбугуа, твърди, че е видял по какъв начин процепът минава през дома му, като е съумял да събере единствено част от движимостите си, преди къщата да се срути.

Пукнатината продължава да се разисква в научните среди, като съгласно някои специалисти тя демонстрира

разделянето на земната кора в действително време, до момента в който други настояват, че това е невероятно.

Разломът в Източна Африка ще продължава да се разраства поради отдалечаването на Сомалийската и Нубийската тектонска плоча една от друга. През 2004 година придвижването на частите земна кора е следено от откриватели от Технологичния университет в Делфт, Нидерландия, като е открита скоростта му - към няколко милиметра годишно. Пукнатината се простира от Аденския залив на север до Зимбабве на юг, като се състои от вулканични върхове, стръмни скатове и дълбоки долини.

Екип от Техническия университет във Вирджиния прави 3D симулации на региона и открива, че се движи така наречен Африкански суперплум. Това е район, включващ Южноафриканското и Източноафриканското плато, както и Югоизточния атлантически басейн, където е настъпило извънредно тектонско издигане, вследствие на което теренът е доста по-висок от околния.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР