Мащабната историческа възстановка: "Зов за свобода бе гвоздеят на честванията

...
Мащабната историческа възстановка: "Зов за свобода бе гвоздеят на честванията
Коментари Харесай

Възстановка съживи подвига на въстаниците от Горна Джумая


Мащабната историческа възстановка: "Зов за независимост ” бе гвоздеят на честванията в Благоевград във връзка 105-години от Освобождението на Горна Джумая/днес Благоевград/ от османско господство, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Десетки участници от клубове "Традиция" от цялата страна, държавна такса "Никола Вапцаров", РИМ, ДЮФ "Пиринска китка" и други участваха във възстановката "Зов за свобода", провела се по обяд през днешния ден в квартал "Вароша".

В нея бяха пресъздадени моменти от Горноджумайското въстание/1902 г./ и Балканската война. Въстаници „ превзеха ” без нито един изстрел, а единствено с детайла изненада конака-седалище на властта в османската империя, а по-късно го „ удържаха ” на офанзивата на турския войник. Пред над хиляда фенове и формалните лица се разигра същинско „ стълкновение ”, в което ехтяха залпове от пушки и гърмежи, падаха мъртви и ранени от двете страни. Освобождението бе ознаменувано с общо хоро, с цел да последва ново нахлуване. След щастливия завършек на борбата пред „ Конак ”-а, се изви общо хоро, на което се хванаха фенове, въстаници, поробители и управници.

Честванията в Благоевград започнаха в 10.30 ч., представителна военна част издигна националния трикольор пред общината. Поднесени бяха цветя пред барелефа на Георги Измирлиев-Македончето и на венци пред мемориала на Македоно-Одринското опълчение.

За първи път Община Благоевград взаимно с Национално сдружение „ Традиция “ бяха пресъздадени историческите бойни дейности и летописи от 1912 година, случили се на територията на сегашен Благоевград.

Целта на художествено-историческата възстановка бе да бъде показан един общ брой от сюжети от самото въстание, на няколко от борбите, които са се провели по време на конфликта с османските сили.

Днешната празнична стратегия продължава тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и гала по връчване на премиите „ Личност на годината “, в държавна такса „ Никола Вапцаров “.

А от 19.30 часа следва митинг-заря, след което създателите от Ансамбъл „ Пирин “ ще изнесат празничен концерт. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР