Мащабна кибератака засегна във вторник най-големия мобилен оператор в Украйна,

...
Мащабна кибератака засегна във вторник най-големия мобилен оператор в Украйна,
Коментари Харесай

Кибератаки: Нападение срещу най-големия телеком в Украйна

М ащабна хакерска атака засегна във вторник най-големия мобилен оператор в Украйна, оставяйки милиони украинци без връзка. Ден по-късно множеството консуматори към момента нямаха достъп до мобилни услуги, макар че те последователно се възвръщат.  

Това оповестява журналистът на Voice of America (VOA), Леся Бакалец в своя репортаж от Киев.       

Кибератака беше ориентирана към най-големия мобилен оператор в Украйна - " Киевстар ". В сряда милиони клиенти, измежду които и поданици на Киев, към момента нямаха мобилна връзка.  

" Работата ми е напълно онлайн, по тази причина през вчерашния ден бях шокирана. Трябваше да си купя SIM карта от различен снабдител на услуги ", споделя Мария, която е гражданин на Киев.  

Тарас, различен гражданин на Киев споделя, че с помощта на Wi-Fi в общежитието си е могъл да се свърже с родителите си, само че пък не е имал достъп мобилна връзка. 

" Имам две SIM карти, които са на разнообразни мобилни оператори, за всеки случай. Така че просто смених SIM картата на устройството ", споделя Нина. 

" Киевстар " има към 24 милиона мобилни клиенти - повече от половината от популацията на Украйна. Главният изпълнителен шеф на компанията Олександър Комаров съобщи, че инфраструктурата на " Киевстар " е била " отчасти унищожена ". Това съобщи VOA. 

Михайло Колцов, съветник по киберсигурност за Световната банка, изяснява какво значи това. 

" Това значи, че компанията не може да управлява оборудването си. Клетъчните кули не разполагат със програмен продукт за различаване на номерата, с цел да преразпределят един номер към различен номер. Невъзможно е да се реализира вярна връзка с мобилните устройства на потребителите ", коментира Колцов. 

Според украински публични лица хакерската атака е засегнала и системите за предизвестие за въздушни набези допълнително от 75 обитаеми места в Киевска област. Има проблеми и с банкоматите, предава VOA. 

" Става въпрос за банкомати, които работят с мобилни устройства. Няма проблеми с тези, които са свързани към стационарния интернет ", изяснява Костянтин Корсун, специалист по киберсигурност. 

След офанзивата клиентите се редят на опашка пред “Водафон ”, най-големия съперник на " Киевстар ". Службата за сигурност на Украйна упреква руснаците за офанзивата. Всъщност съветска хакерска група към този момент пое отговорност за случилото се, показва VOA. 

" Този тип офанзива с усъвършенствани непрекъснати закани най-често включва вътрешен човек. Косвено това беше доказано през днешния ден от съветската група Solntsepyok, която пое отговорност за офанзивата ", показва Константин Корсун специалист по киберсигурност. 

 Една от задачите на офанзивата съгласно специалистите е била да се внесе оптималната деструктивност в украинското общество. Но проектът не сработи, споделя Михайло Колцов.  

  " Украинците са станали доста устойчиви на всевъзможни закани. За тези две години се научихме по какъв начин да се приспособяваме към всевъзможни условия. И това е, което руснаците не съумяват да схванат ", добавя той. 

Преодоляването на последствията от офанзива може да отнеме от няколко дни до седмица, споделят специалисти. Но Костантин Корсун споделя, че няма да смени мобилния си снабдител. 

" В тази обстановка съм напълно спокоен и не възнамерявам да променям телефонния оператор. Сигурен съм, че след този случай " Киевстар " ще бъде най-защитеният оператор в Украйна ", разяснява той.  

В сряда вечерта " Киевстар " заяви, че още веднъж е почнал да дава гласова връзка. Операторът съобщи, че услугите ще бъдат възобновени последователно, а мобилният интернет и изпращането на текстови известия може да проработи в границите на 24 часа. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР