Мащабите на бедствието в община Карлово са огромни, предизвикателството пред

...
Мащабите на бедствието в община Карлово са огромни, предизвикателството пред
Коментари Харесай

„Ние сме народ, който бързо се обединява“: Над хиляда доброволци помагат в Карловско

Мащабите на бедствието в община Карлово са големи, предизвикването пред институциите и доброволците е съществено. Във вчерашния ден, по моя преценка, над 1000 доброволци от цялата страна се включиха в помощ на жителите на наводнените села в общината. Това сподели ръководителят на Националната асоциация на доброволците в Ясен Цветков.

" Българинът, разбере ли за такава покруса, се провежда елементарно и непринудено. Ние сме народ, който бързо се сплотява , може би бързо ни минава и еуфорията, само че най-малко съумяваме сега на еуфория да създадем по този начин, че да помогнем. Пример е това, което се случи във вчерашния ден ", добави Цветков. Той регистрира сериозен интерес към доброволческата активност в България.

" Всеки доброволец е скъп. Голямата техника, огромните машини работят на необятни пространства – на публични места ( улици, площади, паркове), а дворовете на къщите, мазетата, пространството вътре в самите къщи, може да се почисти единствено с лопати, колички, кофи, с подръчни средства ", уточни Ясен Цветков.

По думите му след геройството, което през вчерашния ден се случи- с многото хора и с помощта за бедстващите, куражът измежду потърпевшите се е повъзвърнал, хората са обнадеждени . " Те имат потребност да видят, че не са сами, че на някого му пука. " Но не трябва да забравяме, че те са претърпели огромна покруса и са потърпевши ужасно доста. Разрушени са къщите им, занапред ще се разбере къде може да се живее, къде не може. Съсипани са мебели, мебелировка. Хората са вложили всичко в домовете си, а в този момент го губят, голяма покруса е това. Не се знае по кое време ще бъде възобновено всичко това, със лични средства потърпевшите няма да могат да се оправят въобще и би трябвало външна помощ ", счита Цветков.



Националната асоциация на доброволците в Република България, дружно с други организации, приготвя апел към хората да се включат с помощ и в идващите почивни дни. " Аз моля, който идва, да си носи ботуши, персонални ръкавици и лопата ", уточни Цветков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР