Машиностроителни фирми са пред фалит заради недостиг на стоманаВойната в

...
Машиностроителни фирми са пред фалит заради недостиг на стоманаВойната в
Коментари Харесай

Войната в Украйна удря икономиката в Русе

Машиностроителни компании са пред банкрут поради дефицит на стомана

Войната в Украйна нанася съществени удари върху българската стопанска система. В момента има дефицит на стомана и желязо, а цената им е скочила над 20% през последната седмица.

Най-потърпевш е машиностроителният отрасъл. Много от компаниите не могат да изпълнят поръчките си и са принудени да спрат производствата си.

До какво ще докара рецесията с метали и има ли излаз?

Още в първия ден на войната в Украйна двата завода за стомана в Мариупол затвориха, мощностите в Запорожие също прекратиха работа. Металът не може да дойде у нас поради разрушените пътища, релси, пристанища. Ефектът от дефицита му към този момент се усеща надолу по веригата, предава.

Много от вложителите замразяват строителните си обекти, а в това машиностроително дружество, което е измежду най-големите работодатели в Лудогорието, се готвят за най-лошия сюжет. Заради неналичието на стомана може да се стигне до редуциране на чиновници.

За да продължи да създава аграрни машини това дружество се нуждае от две хиляди тона стомана годишно. Пестене от материала е немислимо.

"Едно наше произведение 99% съставлява стомана. Като материал това е като брашното за хляба ", споделя инж. Рашид Узунов – шеф на компания за произвеждане на земеделска техника.

Последно са купували кг стомана за три лв. и 80 стотинки. Сега даже не мислят за високата цена, тъй като нямат доставки. За сметка на това обаче имат три пъти по-скъпа фактура за ток.

"40 хиляди лв. ни е токът. Не можем да одобряваме поръчки, което респективно ще докара до редуциране на личния състав и излизане в неплатен отпуск до време, когато този спор ще спре и стопанската система в света ще влезе в крайник ", изясни инж. Рашид Узунов.

А до тогава безработицата у нас ще е повишена, а стопанската система ще е в колапс, предвиждат от Стопанската камара в Русе.

"Бумерангът се върна, т.е., глобите стартират към този момент да се отразяват на нашия пазар. Тези компании ще спрат активност, ще извадят хора на трудовата борса и оттова нататък ще има много огромни усложнения за страната, тъй като тя ще заплаща техния престой ", съобщи Красимир Ениманев – ръководител на Стопанската камара – Русе.

От машиностроителния отрасъл се надяват страната да им помогне като обезпечи импорт на стомана на квотен принцип и на по-изгодни цени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР