Машинното гласуване по време на изборите за Европейски парламент доказа,

...
Машинното гласуване по време на изборите за Европейски парламент доказа,
Коментари Харесай

Манолова: Машинното гласуване доказа, че се крадат гласове

Машинното гласоподаване по време на изборите за Европейски парламент потвърди, че се крадат гласове. Това съобщи пред bTV омбудсманът Мая Манолова. Тя изясни, че високият % на неточности при отчитането на машинния избор не е неточност на технологията, а на изборната администрация.
" Машините демонстрираха, че не се регистрират гласове, подадени от жителите, че се крадат гласове ", сподели публичният бранител и аргументира думите си с копия на протоколи от Благоевград. На тях ясно се виждат десетките корекции.
" Така беше и на предходните избори и на локалните избори, по този начин ще бъде и наесен. Независимо, че са се подписали членовете на изборната комисия, последният, които предава протокола, може да продължи да маже от горната страна ", сподели Манолова.
Омбудсманът сподели и различен документ, съгласно който дребна партия няма гласове, като общ брой от хартиено и машинно гласоподаване, само че съгласно софтуера на машината четирима жители са дали своя избор за нея.
" Такива случаи са 40% от 3000 машини. Говорим за несъответствия, при които машинните гласове са повече от сбора сред машинните и секционните. Това е повода да се махнат машините, тъй като те са очевидец по какъв начин изчезват гласове на една партия. Ако ги няма машините, това не можем да го установим ”, съобщи омбудсманът.
В началото на седмицата ГЕРБ изненадващо предложи да се анулира машинното гласоподаване на идните локални избори. Аргументите са, че е прекомерно скъпо и има риск изборите да бъдат провалени. Коалиционните им сътрудници от Обединени патриоти също са срещу машинния избор.
От Българска социалистическа партия остро се опълчиха на смяната, Движение за права и свободи стигнаха още по-далеч, предлагайки да се вкара и машинно броене на хартиените бюлетини. Опозицията бойкотира петъчното съвещание на Народното събрание, когато трябваше да бъде гласувана анулацията на машинния избор.
Манолова изясни, че решението да има 6000 машини за локалния избор през есента е било взето преди 4 месеца. По думите ѝ, причините, че е скъпо и се позволяват неточности в протоколите – са били известни още тогава.
" Какво се промени? Какво накара ръководещите и ЦИК да сменят своята позиция и да се откажат от машинното гласоподаване? " Скъпа играчка " за локалните избори, само че не е скъпа за идващите президентски избори. Това оферират хората на господин Дончев. За него е скъпа играчка за локалните и парламентарните, само че не е " скъпа играчка " за президентските и евроизборите ", разяснява омбудсманът.
По данни на ЦИК един глас, пуснат през машина е коствал 59 лева, а с хартиена бюлетина 0,77 лева " Той можеше да коства и 159 лева, тъй като ЦИК вместо да купи машините, тя ги нае на цена, на която те се купуват. Попитах още при олевяването на поръчката: " Защо за 9 млн. лева се наемат 3000 машини ". Отговор нямаше. Собственикът на компанията, който е спечелил поръчката призна, че цената на наема съставлява 70% от цената на машината ”, уточни Мая Манолова и добави, че в други години машините са наемани на цена до 1800 лева
Омбудсманът съобщи, че ЦИК са издали методическите инструкции за попълване на протоколите едвам 4 дни преди изборите. По това време образованията на членовете на Районните изборни комисии към този момент са били завършили.
" Те не направиха съответна осведомителна акция, имаше секции, в които хората не бяха осведомени, че има машина. В други – машината с екрана към секционната комисия, застрашена е тайната на вота. Тези 30%, които гласоподаваха с машини е един добър резултат, в случай, че всичко се случи в последния миг ", уточни омбудсманът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР