Машинното гласуване е крах за българската изборна система. Това заяви

...
Машинното гласуване е крах за българската изборна система. Това заяви
Коментари Харесай

Проф. Константинов разби на пух и прах машинното гласуване и разкри кой може да върне обратно хартиените бюлетини

Машинното гласоподаване е провал за българската изборна система. Това съобщи пред " Труд " математикът проф. Михаил Константинов.

" Да си напомним обстоятелствата. Миналата година имаше три избора за народни представители. На последните два избора на 11 юли и 14 ноември, в секциите с повече от 300 гласоподаватели по лист, се гласуваше единствено с машини. Поради това гласоподавателите стабилно понижиха с по 600 хиляди спрямо изборите от 4 април. Измерихме и най-ниската изборна интензивност, под 40%, на парламентарни избори в най-новата демократична история на България. Това е фрапантна щета ", изясни той.

" Ако приказваме за изгодите, те са две. При няма недействителни гласове и протоколите на СИК се обработват доста по-бързо. Как обаче това компенсира изкуствено провокирания отлив на повече от половин милион български гласоподаватели? Според мен, не го компенсира. Някой настояват, че също по този начин намалявало купения избор. Това е нелепост. Намалява го, единствено в случай че откаже от избор някой необразован платен гласоподавател, дето не да натиска виртуалните клавиши на устройството. Тези гласоподаватели обаче ги опасява господин Рашков, та не е нужно да ги опасяваме и с машините ", разяснява професорът.

На въпрос за кого е бил преференциален този избор, някогашният член на борда на " Информационно обслужване " съобщи: " На този въпрос да се отговори единствено почти. Загубиха партиите с по-възрастни и по-слабо грамотни гласоподаватели, а завоюваха партиите с по-млади и по-грамотни гласоподаватели. Загуби обаче обществото като цяло, тъй като не затрудняването на процеса на гласоподаване за част от хората да се преглежда като демократична и прогресивна процедура. "

" Съмнения за манипулиране на машинния избор има на всички места, където той се ползва. На някои изложби, където се показва гласоподаване с машини, особено вървят млади хакерчета, с цел да се забавляват. За сред 5 и 10 минути децата хакват всяка машина. Голям подбив! Не на вятъра във високотехнологичните и с демократични обичаи страни не се гласоподава по този метод. Изключение ненапълно съставляват Съединени американски щати, където в някои щати се гласоподава машинно. Но пък точно в Съединени американски щати е подложено на гневни рецензии, изключително от страна на републиканците. Ето къде се гласоподава с машини: Индия, Бутан, Бразилия и Венецуела. Е, и в град Брюксел, който към този момент е в Европа. Читателите на в. „ Труд “ са интелигентни хора, оставям на тях да си създадат изводите.

Много сериозен мотив за подозрения в честността на машинния избор е фрапантното му разминаване с резултатите от екзит-половете. По традиция неточностите при екзит-пола са до 2%. Когато обаче разликите с наближат 10%, аз персонално стартирам да изпитвам леко разстройване. Че дори и приблизително. Ако хората не имат вяра в изборните резултати, по-добре да не вършим избори. Именно това се случва при машинното гласоподаване. Дори в случай че за машинациите с машините у нас няма доказателства (то и разписките не са оповестени, че да види човек), остава факт, че доверието в машинния избор е ниско. Когато могат да избират по какъв начин да гласоподават в секциите с машини и с хартии, както беше до 4 април предходната година, българските гласоподаватели в съответствие съвсем 3 към 1 избираха хартията. За Европа да не приказваме, там машинно гласоподаване няма. Или в никакъв случай не е имало, или там, където имаше, го изхвърлиха. Европейците да не са по-тъпи от нас ", попита математикът.

" Предполагам, че първоначално някои хора у нас откровено са вярвали, че ще усъвършенства качеството на изборния развой. Днес би трябвало тази заблуда да ги е напуснала. Или най-малко да е напуснала тези от тях, които трезво правят оценка обстоятелствата ", сподели още Михаил Константинов.

" Факт е, че когато имаше смесено гласоподаване - с хартии и с машини (до 4 април 2021 година включително), с машини гласоподаваха 27% от хората в секциите, където имаше избор по какъв начин да се гласоподава. На последните два парламентарни избора в секциите единствено с машини изборната интензивност беше много под 40%, а в секциите единствено с хартиени бюлетини - над 52%. Също факт е, че след въвеждането на наложително машинно гласоподаване броят на гласувалите спадна с 600 хиляди и бяха сложени върхове по ниска изборна интензивност. Така че даже и да забравим обоснованите подозрения за операции с машинния избор, гласуването единствено с машини докара до жестоко проявление на конституционното право на глас на българските жители.

Има и още нещо, доста значимо и доста неприятно. Централната изборна комисия още не е разгласила данните от инспекцията на разписките от машините както за изборите на 11 юли, по този начин и за тези на 14 ноември. Искам да попитам почитаемите сътрудници от ЦИК, считат ли да изпълнят наредбите на Изборния кодекс и личните си решения? Когато Конституционният съд предходната година разгласи, че не е противоконституционно (с решение 7 на 5 гласа, т. е. с минималното допустимо мнозинство), той се стимулира с това, че за разлика от Германия, у нас има опция да се управлява машинния избор посредством инспекция на разписките. Е, точно резултатите от тази инспекция ЦИК за цели два избора още не е разгласила. Това значи, че или инспекцията не е направена, или че е направена, само че резултатите не са за издание.

Ние сме забавни хора. Когато стане въпрос за съвсем всичко, гледаме на Запад, споделяме по какъв начин е там и по какъв начин е тук и за какво у нас нещата не вървят. Когато обаче им споделям на същите тези хора, че в Европа машинно гласоподаване въобще няма (или, по-точно, има го в под 1% от секциите), те ме гледат, мигат и споделят „ Ама у нас има доста недействителни гласове “. Което е правилно единствено при изборите за общински съветници, до момента в който при всички останали избори (парламентарни, европейски, президентски и кметски) делът на недействителните гласове у нас е в нормата. При недействителни гласове няма, само че има доста не случили се гласове - тези 600 хиляди гласа, които на два пъти липсват в изборните секции заради боязън основно от машините и частично от господин Рашков. Чуват се отзиви, че това били основно цигански гласове, или гласове за Българска социалистическа партия, и нищо ужасно, затова, нямало. Докато към момента сме в парадигмата на всеобщото и равно изборно право, сходни отзиви звучат дискриминационно, даже когато са изказани от умни и красиви анализатори ", показа професорът.

На въпрос за Изборния кодекс, някогашният члена на борда на шефовете на " Информационно обслжужване " разяснява: Време е Изборният кодекс да се трансформира, дори се чудя за какво депутатите се туткат. Иначе в 45-тото и 46-тото Народни събрания най им беше обичано да човъркат Кодекса. И дори имат едно удивително достижение, посредством шашма дадоха на ГЕРБ един член по-малко в ЦИК (4 члена вместо 5). Не че имаше някакво фундаментално значение, само че беше майсторска операция, признавам го на специалистите на смяната. А другояче да се установи, че дори и на началниците в Българска социалистическа партия им увряха главите, което не е лесна работа, и те схванаха, че чисто е провал на българската изборна система и на тях в частност. Защото самата Българска социалистическа партия загуби най-малко 150 хиляди гласа поради машините.

" Факт е, че на последните избори на 14.11.2021 до края на изборния ден екзит-половете даваха победа на ГЕРБ-СДС, а внезапно се оказа, че нещото Политическа партия печели изборите. Дали това се дължи на позор от направения избор на интервюираните, или на операция с машините, не знам. На кметските избори през 2019 година в София екзит-половете даваха над 10% преднина на госпожа Фандъкова пред госпожа Манолова, а най-после се оказа, че преднината е единствено 5%. Тогава имаше позор у десните умни и красиви гласоподаватели, които в действителност бяха дали своят вот за госпожа Манолова, само че се срамиха да признаят това дори пред себе си и лъжеха в анкетите като възрастни индобългари, че са дали своят вот за госпожа Фандъкова. А другояче самодейност за връщане към изборната технология, работила до м. април 2021 година, да пристигна от Българска социалистическа партия, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Те са опитни партии, каквото и да мислим друго за тях. Това ще бъде и отчасти връщане към разсъдъка ", приключи той.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР