Машинният вот за пореден път скара политиците. Този път скандалът

...
Машинният вот за пореден път скара политиците. Този път скандалът
Коментари Харесай

Политиците в спор трябва ли да се броят разписките от машините за вота

Машинният избор за следващ път скара политиците. Този път абсурдът беше за това би трябвало или не да се броят разписките от машините.

Още при започване на деня служебният министър председател разгласи, че нужните спомагателни 1600 машини за вота към този момент са у нас.

Междувременно обаче стана ясно, че ЦИК е издала методическите си инструкции за вота. И в тях не се изисква преброяване и сверяване на конролните разписки.

„ С което изрично се ликвидира както самостоятелният цивилен надзор от избрателя, по този начин и външният надзор от изборна администрация, наблюдаващи, покровители “, счита Дани Каназирева от ГЕРБ.

„ Това законодателно решение е от 2020 година, от този момент е решението, че не се броят контролните разписки и няма по какъв начин сега ЦИК да дописва закона. Машината носи гласа на гласоподавателя а не разписката “, изясни в отговор Росица Матева от ЦИК.

ГЕРБ припомнихя позицията на президента по тематиката от януари. Те упорстват разписките да се броят и като численост, и като наличие и да се засичат с машинната памет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР