Машини на ръст до човешки пояс, които посрещат гостите, водят

...
Машини на ръст до човешки пояс, които посрещат гостите, водят
Коментари Харесай

Оставят ни без работа: Роботите са сервитьорите на бъдещето

Машини на растеж до човешки пояс, които посрещат гостите, водят ги до масите им, доставят храни и питиета и носят употребяваните съдове и принадлежности до кухнята - може би сте ги виждали по заведенията. Някои имат лица като на котки и даже мъркат, в случай че ги погалиш по главата.

Но дали роботите са сервитьорите на бъдещето? Ресторантьорството все по-усилено се пробва да отговори на този въпрос.

Мнозина считат, че роботите сервитьори са решението за дефицита на личен състав в промишлеността. Продажбите на този тип роботи се усилиха внезапно през последните години и към този момент десетки хиляди се плъзгат из салоните на заведенията по целия свят.

За мен няма подозрение, че светът се движи в тази посока, споделя Денис Рейнолдс, декан на колежа " Хилтън " в университета на Хюстън. Ресторантът на колежа прибягва до услугите на робот през декември предходната година и съгласно Рейнолдс той е облекчил натоварването на личния състав и е направил услугите по-ефективни.

Други споделят, че роботите сервитьори не са нищо повече от трик, и че има дълъг път досега, когато биха могли да заместят хората. Те не могат да вземат поръчки, в доста заведения за хранене има стълбища, летни градини и други физически трудности, към които роботите не могат да се приспособяват.

" Ресторантите са много безредни места, по тази причина е доста мъчно да се внедри автоматизация по в действителност ефективен метод ", сподели Крейг льо Клер, вицепрезидент на консултантска компания " Форестър " по проучвания в автоматизацията.

Въпреки това роботите се популяризират. Калифорнийската компания " Беър роботикс " показа през 2021 година робота си Серви и до края на годината се чака 10 000 такива робота да проработят в 44 американски щата и в чужбина. Китайската " Пуду роботикс ", основана през 2016 година, към този момент е осигурила над 56 000 робота сервитьори по света.

" Всяка верига заведения за хранене се насочва към колкото е допустимо по-голяма автоматизация ", сподели Фил Чжън от производителя " Ричтек роботикс ", основан в Остин, Тексас. " В идната година или две към този момент ще ги виждаме на всички места ".

През лятото на 2021 година Ли Чай не съумява на наеме личен състав за ресторанта си " Нудъл топия " в Мадисън Хайтс, щата Мичиган и купува робота БелаБот от " Пуду роботикс ". Роботът се оправя по този начин сполучливо, че Чай купува още два и в този момент един робот води посетителите до масите им, до момента в който другият разнася купите с горещи блюда. Служителите подреждат употребяваните принадлежности върху третия робот, който ги придвижва до кухнята.

Сега Чай се нуждае единствено от трима чиновници за същия размер работа, за който преди е наемал петима или шестима души. Това му икономисва и средства. Роботът му коства към 15 000 щатски $, а разходът за служителя е 5000-6000 щатски $ на месец.

Чай сподели, че роботите дават опция на хората сервитьори да обръщат повече внимание на клиентите, а това усилва бакшишите им. Клиентите постоянно разгласяват фотоси с роботите в обществените мрежи и това подтиква и другите да посещават заведението.

Отношенията сред роботите и хората чиновници са разнообразни. Бетси Гирон Рейноса, която работи с БелаБот в " Суши Фектъри " в Уест Мелбърн, щата Флорида, споделя, че роботите може да са проблем. " Не можеш да му кажеш да се реалокира или нещо друго ", сподели тя. Казва, че има и клиенти, които не желаят да поддържат връзка с робота. Но като цяло го регистрира като плюс. Спестява й курсове до и от кухнята и й дава повече време за клиентите.

Недостигът на работна ръка форсира навлизането на роботите световно, сподели Льо Клер. В Съединени американски щати в ресторантьорската промишленост са заети 15 милиона души по данни от края на предходната година, което е с 400 000 по-малко спрямо предпандемичното време, сочат данни на Националната асоциация на заведенията за хранене. Според неотдавнашно изследване 62 на 100 от ресторантьорите споделят, че не разполагат с задоволително личен състав, с цел да задоволят потребностите на клиентите.

Тревогите от пандемията във връзка с хигиената и възприемането на нови технологии като менюта с QR код приготвиха почвата за навлизането на роботите, сподели Картик Намасиваям от бизнес колежа на щатския университет на Мичиган.

" След като ресторантьорът стартира да схваща и да работи с една технология, другите технологии към този момент не го плашат толкоз ", сподели той. Намасиваям отбелязва, че публичният банкет на роботите сервитьори към този момент е много висок в Азия. " Пица Хът " да вземем за пример има 1000 робота сервитьори в Китай.

В Съединени американски щати роботите навлизат по-бавно в заведенията за хранене, само че някои вериги към този момент ги тестват, показват от Българска телеграфна агенция. 

Намасиваям чака, че към 30 на 100 от заведенията за хранене ще продължат да наемат хора сервитьори и ще бъдат възприемани като по-луксозни, а останалите ще разчитат от ден на ден на роботи в кухнята и в салоните. Икономическите фактори също са на страната на роботите съгласно него - цената на човешкия труд ще продължава да пораства, само че разноските за технологии ще спадат.

Това обаче не е бъдещето, което всички биха желали да видят. Сару Джаяраман, която пази за по-високо възнаграждение за личния състав в заведенията като президент на " Уан феър уейдж ", споделя, че заведенията за хранене елементарно биха могли да решат проблемите си с дефицит на личен състав, като заплащат повече на чиновниците си.

" Хората не вървят на ресторант, с цел да им сервира технология ", сподели тя. " Те вървят поради прекарването - своето и на хората, на които държат, да бъдат обслужвани от човек ".

Въпреки подозренията и спорни отзиви роботи, които " работят " като сервитьори има и в България.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР