Масата на Млечния път вероятно се равнява на тази на

...
Масата на Млечния път вероятно се равнява на тази на
Коментари Харесай

Млечният път вероятно е с тегло 1,5 трилиона слънчеви маси

Масата на Млечния път евентуално се равнява на тази на 1,5 трилиона слънца, сочат данни, събрани от задачата "Гая " на Европейската галактическа организация (ЕКА) и галактическия телескоп "Хъбъл ", съобщи Франс прес.

Астрономи от дълго време се пробват "да претеглят " масата на Млечния път. Предишни преценки сочеха, че тя варира сред 300 милиарда и 3 трилиона слънчеви маси.

За да се опитат да изчислят по-прецизно масата на нашата вселена, астрономи комбинирали данни, събрани от телескопа "Гая ", който бе изведен в орбита от ЕКА през 2013 година, и от "Хъбъл ".

Несигурността се дължи най-много на другите способи за проучване разпространяването на тъмната материя, която съставлява към 90 % от масата на Млечния път, разясниха те. "Не можете да измерите точно това, което не виждате ", съобщи ръководителката на екипа Лора Уоткинс от Южната европейска обсерватория.

Наличието на тъмна материя във Вселената до момента бе намерено единствено косвено посредством гравитационния й резултат. Природата на тъмната материя е измежду най-големите загадки в актуалната физика. Обикновената материя, от която са построени звезди и планети, съставлява напълно дребна част от масата на Вселената.

За да заобиколи казуса, екипът измерил по-прецизно скоростта на кълбовидни звездни купове, които орбитират на огромни дистанции към галактиката. "Колкото по-масивна е галактиката, толкоз по-бързо се движат нейните звездни купове под резултата на гравитацията ", означи Уин Еванс от Кембриджкия университет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР