Масачузетският технологичен институт (MIT) нарича българина Златко Минев визионер. Тридесетгодишният Минев

...
Масачузетският технологичен институт (MIT) нарича българина Златко Минев визионер.
Тридесетгодишният Минев
Коментари Харесай

Вдъхновяващо: Златко Минев, когото учените в САЩ нарекоха визионер

Масачузетският софтуерен институт (MIT) назовава българина Златко Минев визионер.

„ Тридесетгодишният Минев прекатурна главно изказване в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн. През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се трансформират от едно енергийно равнище в друго при внезапни, непредвидими, дребни квантови скокове. Минев потвърди друго. Той освен може да планува придвижването, само че и да го управлява. Работата на Минев би могла да има съществени последствия за квантовите калкулации, позволявайки на човечеството по-добре да работи с криптирана информация, да моделира химични реакции и да предвижда времето. “

„ Квантовата физика не е толкоз непредсказуема и дискретна, както сме мислили преди “, споделя младият академик с български корени.

Експериментът му сподели, че когато един атом е бомбардиран с сила под формата на светлина, той се движи от едно енергийно равнище към последващо непрестанно, гладко, а не с незабавен скок. Нещо повече, Минев съумява да открие смяната в енергийното равнище на атома задоволително бързо, с цел да го управлява, тъй че да може да спре процеса по средата и да го обърне, преди да бъде приключен.

„ В кратковременен проект – споделя той – с мониторинга, който създадох за този план, в действителност можем да сътворяваме прозорец на предсказуемост. “

Работата на Минев може да има огромни последствия за квантовите калкулации. Такива системи са просмукани с неточности, които се появяват, когато субатомните частици скачат сред енергийните равнища, като атомите в опита на Минев. Възможността за разкриване и превръщане на такива скокове преди да приключат, би трябвало фрапантно да усили мощността на квантовите компютри, което им разрешава по-добро криптиране на крик, моделиране на химични реакции и прогнозиране на времето.

Снимка от Робърт Джоунс

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР