Мартин Михайлов: Клубната култура на София се развива непрестанноЗа мащабите

...
Мартин Михайлов: Клубната култура на София се развива непрестанноЗа мащабите
Коментари Харесай

Мартин Михайлов: Клубната култура на София се развива непрестанно

Мартин Михайлов: Клубната просвета на София се развива непрекъснато
За мащабите си София има много богат нощен живот. В това отношение градът има какво да предложи, сподели в изявление за БГНЕС Мартин Михайлов, шеф и съучастник в няколко от известните клубове в столицата.

Според Мартин клубната просвета на София се развива непрекъснато, а за образец той дава многото задгранични туристи, които възползвайки се от евтините самолетни билети, все по-често посещават столицата ни за уикенда. „ Разнообразието и качеството го има, цените са налични за потребителите. Има отношение към детайла и положително обслужване ”, счита той.

Друго преимущество на клубовете в България е, че те нямат така наречен curfew или казано на български – краен час на затваряне, какъвто е натрапен в някои европейски страни. „ Това е една огромна част от туристическия бранш и би трябвало да се подходи отговорно и съществено. Според мен това е огромен стопански плюс, само че и освен. Защото хората желаят някъде да провиснал, само че при сигурни условия ”, акцентира Мартин.

В едно той е безапелационен – питейните заведения и клубовете са места за социализация, а концертите в тях са част от културния живот на града. За това в сърцевината на ръководените от него „ Терминал 1 “ и „ Строежа “ е сложена точно музиката, а двата клуба поддържат извънредно многообразие от стилове и банди.

„ Ние сме със съществено построени контакти от дълго време. С всички групи и реализатори сме в положителни връзки. Тези, които са най-актуални, са за предпочитане и това е допустимо най-логичното мислене. Има обаче и различен миг – доста дълго време със „ Строежа “ сме налагали музикални течения в София. Пускали сме доста нова музика, само че продължаваме да пускаме и остаряла и стойностна такава “, изяснява Мартин.

Като шеф за него е значимо заведенията, който управлява, да се развиват със постоянен ритъм, а за това огромна роля играе разнообразната стратегия, стъпваща на избрани концепции и тематики. „ Не можем да бъдем безпределно еклектични. Същевременно пък се стремим да не натоварваме една и съща публика, по тази причина постоянно редуваме стиловете ”, добавя той.

Въпреки че от дълго време се занимава с това, Мартин се въздържа да дефинира формулата за триумфа.

„ Концертите са най-рисковата обстановка. Това е нещо по-хазартно даже и от спортните залози, тъй като въздействат ужасно доста фактори. Може да се случи безусловно всичко. Съдейки от опита, който имам, съумяваме по този начин да дозираме нещата, че да има баланс “, разяснява той. За образец дава босненската група „ Дубиоза Коолектив “ (Dubioza Kolektiv), които сега са свръх известни и неотдавна съумяха да изпълнят зала „ Арена Армеец “. Той обаче стартира работа с тях преди 8 години, като първоначално едвам събира 500 души на техен концерт. Но с неизменност и налагане, изключително когато самата продукция е качествена, нещата се получават.

За Мартин това е извънредно сложен и неустойчив бизнес, изключително на българския пазар. „ Много рядко сме очевидци на изцяло разпродадени концерти. Тук постоянно това става с доста труд, време и трептене до последно. Маржът на облага в този отрасъл не е изключително висок. Когато целият пазар е неуверен, става извънредно рисково. Затова не всички проведени събития са сполучливи ”, споделя той.

Правейки разбор на пазара и неговото развиване обаче, Мартин вижда доста позитивни моменти. Един тях е покачването на цените на билетите, както и схващане на хората, че качеството коства съответната цена. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР