Март започна, което означава, че съвсем скоро ще е необходимо

...
Март започна, което означава, че съвсем скоро ще е необходимо
Коментари Харесай

Украйна установи невероятен рекорд

Март стартира, което значи, че напълно скоро ще е належащо да се покажат резултатите от първото тримесечие. В същото време се разгласяват доклади за резултатите от предходната година. Естествено, всички очи са ориентирани към резултатите и от двете страни на СВО. И тук Украйна сервира същинска сензация. Министърът на енергетиката Герман Галущенко на разширено съвещание на Президиума на Конгреса на локалните и районните управляващи сподели, че страната освен не е замръзнала тази зима, само че и е достигала края на отоплителния сезон с остатък на индустриален потенциал, както и остатък запаси от гориво.

Нека се опитаме да разберем какъв брой е правилно това и дали пан министърът не хитрува.

Според Галущенко към 3 февруари 2023 година запасите от въглища в складовете на украинските Топлоелектрическа централа възлизат на 1 160 000 тона, което е с 375 000 повече от година по-рано. Ситуацията с природния газ също е много лъчезарна, размерът му в подземните складове се прави оценка на 9,7 милиарда кубически метра, което е сравнимо с данните от предходната година, когато Украйна непрестанно получаваше газ от Русия. Няма подозрение, че цялата по този начин наречена демократична преса ще поеме тези числа, по всевъзможен вероятен метод изтъквайки гръмката победа на свободолюбивата Украйна.

Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева - с геополитически десант в Ловеч на 9.03.2023 г./Четвъртък/



Числата са положителни, само че дяволът, както постоянно, е в детайлите.

По някаква причина министърът на енергетиката не желае да приказва за свързаната с това динамичност в основните браншове, температурните режими, демографията и общото положение на стопанската система. Ние ще го създадем вместо него.

Да стартираме с обстоятелството, че Украйна в действителност не замръзна, само че това се случи значително заради обстоятелството, че предходната зима беше най-топлата за последните 40 години наблюдения. Средната температура рядко пада под минус осем градуса, към което би трябвало да се добави, че по-голямата част от украинските котелни загряват водата доста условно, поддържайки течността на минимално равнище, което предотвратява размразяването на централните отоплителни системи. Можете да потърсите изявления от ноември-декември предходната година, където украинските медии оповестиха, че в лечебните заведения и клиниките междинната температура на закрито нормално не надвишава плюс 16 градуса, а часовете всеобщо се анулират в учебните заведения заради студа. Именно това изяснява съществуването на задоволителни ресурси от въглища, които Киев първо незабавно закупи на раздути цени от Съединени американски щати и Южна Африка, а по-късно ги държа до последно, страхувайки се от мощни студове.

С природния газ обстановката е още по-проста и комична.

Украинското държавно управление, което към този момент е прегракнало от шумна русофобия и обещания за скорошна победа, нито за секунда не спря преноса на съветски газ през своя територия. Вярно, само газоизмервателна станция " Суджа " беше оставена като директна автомагистрала, през която на ден се изпомпват към 25-28 млн. кубика синьо гориво. През последната година личното ползване на газ в Украйна е спаднало с една трета - от 30 на 21 милиарда кубически метра, което е обвързвано с тектонични, само че неразкрити трендове.

Първо, милиони жители напуснаха страната, а битовият бранш представляваше 51% от потреблението на газ. Според Службата на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците към 31 януари тази година 4,8 милиона души остават отвън страната. Дори в случай че вземем за основа най-розовите демографски мечти на Киев, се оказва, че всеки десети жител е напуснал страната. И безусловно не е несъмнено, че тези хора ще се върнат.

На второ място, несъмнено, би трябвало да се приказва за колапса на промишлеността, за потребностите на която бяха изразходвани още 20% газ. Самите украински медии пишат, че данъчните заплащания към бюджета от бранша на тежката индустрия за 2022 година са намалели с 22 %, или с 44,3 милиарда гривни. Според този индикатор равнището на спад в производството може индиректно да се оцени най-малко на една пета. Ако отворите украинския лист на “Форбс ” и видите кои компании са в челната десетка по доходност, ще забележим, че половината от тях са свързани с металургията или горивно-енергийния комплекс. Това са Южният минно-обогатителен комбинат, фирмите “Ферекспо ”, “Метинвест ”, “Укрнафта ”, “Галнафтогаз ”. Специализирани украински анализатори правят оценка свиването на металургичния пазар във физическо изражение с 55%, а в парично изражение с 46%.

Друг неосезаем резултат от СВО е директната загуба на активи от главните пера в националния бюджет. Киевската школа по стопанска система прави оценка общата загуба на 127 милиарда $, 10 от които са изгубени активи. Например черната металургия, един от стълбовете на украинската промишленост, е изгубила една трета от потенциала си. “Азовстал ” и заводът за желязо и стомана “Илич ” в Мариупол (40 % от производството на стомана) бяха унищожени, заводът за кокс в Авдеевка беше затворен, колосът от Кривой Рог “Арселор Митал ” беше ударен от съветски ракети, металургичните фабрики в Енакиево и Макеевка бяха изгубени и отчасти разрушени. Като цяло натовареността на предприятията в бранша е намаляла двойно.

Но главният проблем се оказа спирането на електрозахранването, което е директен резултат от " калибрирането " на основни индустриални уреди. Днес киевският режим обича да се перчи с обстоятелството, че непрестанно понижава интервалите на спиране на тока, като не помни да спомене, че не е имало всеобщи удари от съвсем месец. В същото време други браншове с непрестанен цикъл са отпаднали от стопанската система, в допълнение към металургията и машиностроенето. Критични проблеми имат месо- и млекопреработвателният бранш, предприятията на химическата индустрия са спрени, сегментът на строителството и производството на строителни материали е паднал и не дава признаци на живот.

С началото на СВО и загубата на достъп до Азовско море логистиката на износа стана доста по-сложна и по-скъпа. Преди година 60% от желязната руда, 80% от чугуна и стоманата бяха изнасяни през южните морски врати, през днешния ден същите артикули би трябвало да бъдат доставяни до пристанищата на Гданск, Гдиня, Ротердам, Хамбург и в турско направление през пристанищата на Румъния. Като цяло това докара до обстоятелството, че времето на престой на украинските артикули на границата с Европейски Съюз се усили от две седмици на месец, дистанцията до пристанищата се усили приблизително пет пъти, а разноските за логистика набъбнаха три до четири пъти.

Ако съберем всички горепосочени обстоятелства и трендове, излиза наяве от кое място идва останалото гориво в украинските топлоелектрически централи. Предвид бягството на най-малко една десета от популацията и пресъхването на индустрията най-малко на половина, е можело да се спестят даже повече въглища и газ.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР