Мароко заяви, че дипломатическата криза с Испания, която предизвика наплив

...
Мароко заяви, че дипломатическата криза с Испания, която предизвика наплив
Коментари Харесай

Мароко пита: Каква е позицията на Испания за Западна Сахара

Мароко съобщи, че дипломатическата рецесия с Испания, която провокира напор от мигранти в Сеута, няма да приключи, до момента в който Испания не разгласи своята позиция във връзка с Западна Сахара.

Според Рабат приемането в Испания за лекуване от ковид на водача на военната формация „ Полисарио” Брахим Гали е разкрило „ скрит план за подкопаване на териториалната целокупност “ на арабската страна.

От Рабат съпоставят обстановката с опита за оповестяване на самостоятелност на Каталуния, като прецизират, че в никакъв случай не са подкрепяли сепаратизма в Испания.

За образец се дава визитата на каталунска икономическа делегация през 2012 година, когато по молба на Мадрид управляващите в Рабат не позволиха срещи на високо равнище, а 5 години по-късно отхвърлиха да се срещнат с каталунските водачи, искащи самостоятелност.

„ Мароко постоянно е проявявало взаимност с Испания “ и прави разлика сред „ другарството на испанския народ и вредите, породени от избрани политически кръгове “, се споделя още в изказването на външното министерство в Рабат.

Според мароканските управляващи е нарушено доверието и взаимното почитание сред двете страни и по тази причина чакат позицията на Испания за Западна Сахара. Тя е била испанска колония до 1976 година, след което стартира партизанска война сред Мароко и Алжирския фронт „ Полисарио”, която завършва през 1991 година, откакто Организация на обединените нации контракти помирение и разположи мироопазващи сили.

В момента Мароко управлява 75% от територията, само че „ Полисарио” сътвори Сахара Арабска Демократична република с държавно управление в заточение в Алжир и признава за президент Брахим Гали, определен през 2016 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР