Марко Пирондини © Надежда Чипева Забавяне на икономическия растеж от

...
Марко Пирондини © Надежда Чипева Забавяне на икономическия растеж от
Коментари Харесай

Марко Пирондини: Не очакваме рецесия, а синхронизиран спад

Марко Пирондини

© Надежда Чипева Забавяне на икономическия напредък от 3.8% през предходната година на 3.4% през тази и 3.5% през 2020 година предвижда една от най-големите компании за ръководство на активи в Европа Amundi. Според Марко Пирондини, който е началник на бостънския екип за вложения в скъпи бумаги, рискът от криза е дребен, защото няма обилни несъответствия на финансовите пазари или при парцелите. Търговските разногласия са в развой на разрешаване, което ще отпуши световните търговски потоци и най-много тези с Китай. Централните банки не престават да поддържат стопанските системи, а бизнесът не престават да основават претовареност. Ако изобщо се състои, Brexit няма да е без договорка, което дава учредения за повече оптимизъм на вложителите.

Във вашата прогноза за световната стопанска система Amundi чака не криза, а синхронизиран спад. Защо?

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък - Синхронизираният спад даже не е прогноза, а действителност, в която живеем. Тя към този момент се усеща като стабилизация. Виждаме по какъв начин паричните институции не престават да са подкрепящи растежа, напрежението към комерсиалните разногласия спада, а Китай обезпечава това ползване, от което стопанската система се нуждае. Всичко това основава опция за лек напредък и ме кара да чакам, че през втората половина на тази година можем да станем очевидци на усъвършенстване.

Да, последният цикъл бе доста дълъг и с това даде мотив на мнозина да приказват за криза. Винаги има риск от криза, само че действителността е такава, че нямаме огромни ексцесии в световната стопанска система, които да се нуждаят от промяна.

Дори и при парцелите?

- При парцелите има някои неравновесия в цените, само че то е отчасти и не се случва при огромен ливъридж. Ето за какво този бранш не е рисков по метода, по който беше през 2008 година, да вземем за пример. Финансовата система също е доста по-добре капитализирана, в сравнение с беше преди 10 години. Така че фундаментално стопанската система е в по-добра кондиция и не дава учредения да чакаме неизбежна криза. При естествени условия би трябвало да имаме растяща стопанска система през тази и през идната година.

Печатането на пари от централните банки не докара ли до свръхнадценки на финансовите активи?

- Голямата ликвидност се придвижи основно върху облигациите. Трудно бих могъл да кажа, че ликвидността се изля върху акциите. Напротив, вложителите бяха доста консервативни към този клас активи през последните 10 години, а най-големите купувачи през интервала бяха не други, а самите компании посредством техните стратегии за назад изкупуване. Така че аз не виждам някаква свръхекспозиция на вложителите към пазарите на акции, което да води до заплахата от някаква промяна там. Напротив, виждам по какъв начин хората не престават да избират да държат спестяванията си в депозити.

Какво би могло да повлияе на потребителите да трансформират тази си настройка и да влагат повече?

- Реалността е такава, че хората акумулират спестявания, а междинната дълготрайност на живота нараства. Все повече хора стигат в подобен интервал от живота си, когато им се постанова да разчитат на тези спестявания. В богати общества със застаряващо население промишлеността по ръководство на активи е обречена да пораства и да се развива точно поради тази нужда от вложение на ресурсите за реализиране на по-висок приход.

От друга страна ние непрестанно би трябвало да влагаме във връзката си с клиентите, с цел да можем да допринесем за тяхното пътешестване към едно по-добре диверсифицирано и уравновесено капиталово портфолио. Ние би трябвало не просто да им продаваме артикули, а да сме покрай тях, изключително в интервали на волатилност, тъй като индивидът е по този начин организиран, че е по-чувствителен към загубите, в сравнение с към облагите. Но в това време в случай че възвръщаемостта от спестяванията е под годишната инфлация, то хората губят поради спадналата покупателна стойност на парите им.

Какви са упованията ви за европейската стопанска система поради политическите въпроси като Brexit?

- Аз виждам на европейските пазари като на доста подценени. Да, има въпроси, като този с Brexit или с общата валута еврото, само че аз имам усещането, че доста огромна част от тази неустановеност е към този момент калкулирана в цените на активите. Така че е мъчно да се чака, че пазарът няма да се усъвършенства.

По отношение на излизането на Англия от Европейски Съюз, усещането е, че е все по-малко евентуално е да се стигне до корав Brexit. Това е в действителност огромната заплаха за всички. Ако обаче, както виждаме, се реализира съглашение, което по някакъв метод резервира Англия в Европейски Съюз, без страната да може да взе участие интензивно в процесите, това няма да е проблем за останалата част от Европа. Ето за какво имам подозрения, че Brexit ще има значително отрицателно икономическо влияние.

А има ли индикации, че ще намалее отрицателното влияние за Европа поради комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай?

- Европа страда доста от забавянето на Китай. Германия, да вземем за пример, поради автомобилната промишленост търпи закъснение, което се отразява на други елементи на Европа. Но упованията ми са, че това ще стартира да се възвръща през втората половина на годината. По отношение на комерсиалното напрежение, имайте поради, че Съединени американски щати върви към избори през ноември следващата година и че не би било в безстопанствен интерес за тогава да се оставят отворени неразрешени въпроси. Каквито и договаряния да са нужни за решаването на тези разногласия, то считам, че те ще бъдат извършени и че шумът по тематиката е повече от действителността.

По отношение на комерсиалните напрежения със Съединени американски щати, те отиват към президентски избори през ноември следващата година, тъй че не в полза на Съединени американски щати да има към момента отворени неразрешени въпроси за идната година.Шумът е повече от действителността.

Какъв е резултатът на технологиите и цифровите бизнеси в света на вложенията?

- Технологиите се трансформират в част от всичко и е неизбежно да се трансформират в интегрирана част от капиталовата тактика. Всеки бизнес следва клиента, а той е от ден на ден насочен към цифровите артикули и услуги. Това е повода банките да стават мобилни, индустриалните компании и ритейлърите да се трансформират.

Но остават годни главните правила за всеки един вложител, че е нужно самообладание, дълъг небосвод, добре диверсифициран портфейл и риск, който носи възвръщаемост. Това е потвърдилият се метод да направиш положение.

Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР