Марк Регев, старши съветник на израелския министър-председател Нетаняху, очерта намеренията

...
Марк Регев, старши съветник на израелския министър-председател Нетаняху, очерта намеренията
Коментари Харесай

Израел не искал окупация на Газа, а присъствие за сигурност

Марк Регев, старши консултант на израелския министър-председател Нетаняху, очерта желанията на Израел във връзка с Газа, заявявайки, че Израел не възнамерява да окупира още веднъж територията , а по-скоро има намерение да поддържа наличие за сигурност, откакто победи Хамас.

Това заяви АП.

Регев акцентира нуждата от попречване на възобновяването на тероризма, като обясни, че израелското наличие за сигурност не е еднакво на ръководство над жителите на Газа.

И различен член на военния кабинет на Израел се опита да обясни мненията, направени през вчерашния ден от премиера Бенямин Нетаняху по отношение на бъдещето на Газа след края на сегашния спор.

Министърът на стратегическото обмисляне Рон Дермър сподели пред радиопрограмата на BBC World Service Newshour, че като споделя, че Израел ще поеме " споделена отговорност за сигурността " на Газа, Нетаняху е имал поради, че анклавът ще остане демилитаризирана зона и израелските сили за защита ще организират там интервенции по сигурността битка с " всяка нова терористична опасност ".
 Израел: Лидерът на Хамас е изолиран в бункера си
Израел: Лидерът на Хамас е изолиран в бункера си

Армията на Израел е в сърцето на Газа

Въпреки това, сподели Рон Дермър, Израел няма да окупира още веднъж или да ръководи територията.

Краткото изказване на Бенямин Нетаняху, че Израел ще бъде " виновен за сигурността " на Газа, беше първият му обществен коментар от началото на войната по отношение на дълготрайните проекти на израелското държавно управление в това отношение , разяснява дипломатическият наблюдаващ на Би Би Си Пол Адамс.

Ходът на Нетаняху идва в миг, когато нарастват въпросите какво ще се случи , откакто Израел реализира декларираната си цел да изкорени Хамас от Ивицата Газа (ако въобще успее).

Изглежда ясно, че израелската войска още веднъж ще поеме контрола над линията Газа - най-малко в кратковременен проект . Това ще се случи 18 години откакто тя си потегли оттова.
 Конвой на Червения кръст е бил обстрелян в Газа
Конвой на Червения кръст е бил обстрелян в Газа

Няма данни за потърпевши и вреди

Но като цяло Израел в действителност не желае непрекъснато наличие на място, което множеството хора считат единствено за източник на проблеми (единствените изключения са някои крайнодесни политици в държавното управление на Нетаняху, които се застъпват за връщането на еврейските заселници в Газа) .

Все още е изцяло неразбираемо кой ще ръководи Газа в дълготраен проект: палестинската власт, Организация на обединените нации или арабските мироопазващи сили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР