Мария Кавлакова е момиче, което защитава каузи, бори се и

...
Мария Кавлакова е момиче, което защитава каузи, бори се и
Коментари Харесай

Мария Кавлакова: Ние можем да променим системата!

Мария Кавлакова е момиче, което пази дела, бори се и не мълчи. Защото има вяра, че заслужаваме един по-добър живот. Мария е и брачна половинка на Васил Гюров– музиканта, който няма да се умори да търси отговорност на тези, които се пробват да подменят истини, да се възползват от политиката за персонални облаги, да унищожават природата, с цел да натрупат положения. 

Мария и Васил се пробват да възпитат децата си в храброст, почтеност, обич към музиката и природата. За някои Васил е създател на паметната тайфа " Ревю ", а Мария брачната половинка на музикант, за други – те са семейство деятели против Бетономорието, които със зъби и нокти бранят  " Корал " от застрояване. За трети – политици със поръчка, част от " Демократична България ". За мен те са хора с гражданско съзнание – непримирими, образовани, сериозни.

Днес си приказваме с Мария за площадите, митингите, морала в политиката и смелостта да показваме гражданската си позиция. 

Най-накрая Васо Гюров не е самичък – нито на площада, нито пред Българска национална телевизия. Това е добра вест, нали? 

Мария: Той и преди не е бил самичък – единствено физически по този начин е изглеждало. Дали е добра новината не знам, тъй като към този момент мина толкоз време, а ние все се борим за морал, от една страна, а него го няма. И от друга – веселя се, че има почтени, свободни хора, които не ги е боязън да заявят позицията си. Именно ние ще променим системата посредством условията към властимащите и институциите. 

Не се ли проточиха оставките? Къде остана моралът в политиката – да си отидеш, когато не те желаят? 

Мария: Проточиха се, несъмнено. Срещу нас обаче стои шлифована Държавна сигурност машина. Тази машина основава паралелна реалност, тиражира я в медиите и готово – истината е сменена. Да не забравяме и тежките форми на взаимозависимост в България – в случай че не си с властимащите, има действителна заплаха ти или роднините ти да останете без работа, има заплаха да ти вършат данъчни инспекции всеки месец, има заплаха да нахлуят у вас, тъй като " имат сигнал ", има заплаха да ти запорират сметките и какво ли още не. 



А къде са сътрудниците ви музиканти и други хора на изкуството? Те осезаемо липсват на площада. 

Мария: Не е напълно правилно, че неналичието е осезаема, най-малко от моя позиция – може би не добиват задоволително известност посредством фотоси и изявления, а може и да не желаят такава...  Но съм виждала не едно и две лица от кино- и театралната сцена, от музикалната....

Обидно ми е обаче, когато виждам " заявления в поддръжка на държавното управление "  от разнообразни културни организации – наподобява ми на изказване на крепостни селяни... Които и да са ръководещите, те постоянно би трябвало да поддържат културата и изкуството. 

И до момента в който се изолирахме напролет в опит да се преборим с ковид, до момента в който търкаме жълтите павета, беззаконията в естествените паркове и по Бетономорието не престават. Докога? 

Мария:  Докато не спрат да крадат. Докато не се спре с издаването на строителни разрешителни под масата. Докато не стартира да има естетична визия за градовете, курортите, страната. Докато хората не стартират да търсят отговорност за безобразията. И до момента в който отговорността и моралът не станат основи на политиката.  

Царево и Синеморец нададоха глас. Слаб, безсилен, само че въпреки всичко глас. Кога най-сетне ще се опълчим против унищожаването на природата ни? 

Мария: Е, ние сме се опълчили, обаче те ни споделят, че проблеми няма. Те настояват, че се развива туризъм, стопанска система и какво ли още не... А това е страшна неистина. Единственото, което се развива е пълненето на нечии джобове. Смятам, че отбраната на природата и развиването на устойчивия туризъм е приоритет на целия свят и няма по какъв начин ние да го пропуснем. Просто е въпрос на време. 

Чу ли ви в миналото властта? 

Мария: Като деен жител, постоянно си поддържам връзка с властта във всичките ѝ форми. През 2014 година – на 240 –ия ден от митинга направихме една самодейност, в която 240 души зададоха по един въпрос на 240-те депутати. Получихме 17 отговора, което съставлява 6,66%. Горе-долу е по този начин и в този момент. Даже е малко по- зле.  

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР