Мария Альохина - участничка в известната пънк група Pussy Riot

...
Мария Альохина - участничка в известната пънк група Pussy Riot
Коментари Харесай

Да избягаш от домашен арест в Русия с куриерска униформа

Мария Альохина - участничка в известната пънк група Pussy Riot - е избягала от Русия в Литва, преоблечена в униформата на пощальон от съветска компания за доставки по домовете. 

Альохина живееше в родината си, без значение от това, че беше наказана на 2 години затвор през 2012 година поради осъществяване на Pussy Riot в московска катедрала, и без значение от това, че единствено за последната година е задържана шест пъти от полицията. 

Последното ѝ задържане се случва в края на февруари поради остаряло обвиняване от 2021 година за " нарушение на санитарните правила " - на процедура, това е наказването против нея заради присъединяване в всеобщите митинги против Путин след вкарването на Алексей Навални в пандиза.

Альохина се намира в затворническа килия, когато чува как Владимир Путин изнася речта, отричаща правото на независимо битие на Украйна - сигнал за военната инвазия, която стартира малко по-късно. Малко по-късно е пусната под домакински арест.

В началото на април тя разгласява в Instagram фотография на прерязаната каишка на електронната гривна, с която полицията я следи. 

Мария Альохина показва, че е развалила устройството в символ на митинг против това, че службите я арестуват " нелегално и незаслужено " за шести път в границите на една година, до момента в който " Путин води война против обичаната Украйна и за един месец нашата страна се трансформира във фашистка страна в очите на целия свят ".

Съдът взема решение да утежни наказването ѝ в дейно отнемане от независимост, което най-сетне убеждава Мария Альохина да напусне Русия. 

New York Times оповестява, че 33-годишната жена е съумяла да избяга от московската полиция пред жилището на другар, преоблечена в костюм на снабдител на храни. Тя е изоставила телефона си, с цел да не бъде проследена и да не провокира вниманието на службите. 

С помощта на различен другар тя е съумяла да стигне до границата на Беларус, откъдето е минала към Литва след едноседмичен престой. 

Альохина твърди, че при първия си опит да избяга от Русия е арестувана от беларуски гранични служители на реда за шест часа, след което е върната назад. При втория ѝ опит сюрпризираният дежурен чиновник от ГКПП-то непосредствено я е отпратил към Русия.  

От третия път Альохина е съумяла да влезе в Беларус.

Според NYT - исландският актьор Рагнар Кяртансон е убедил управляващите в неназована европейска страна да издадат документ на Альохина, с който тя има право да пътува свободно в Европейски Съюз. 

Документът е вкаран скрито в Беларус и е предаден на Альохина. Докато изчаква приемането му, тя заобикаля да посещава хотели или други места за настаняване, в които може да се наложи да даде паспорта си. 

В последна сметка съумява да премине границата сред Беларус и Литва, като разяснява " какъв брой по-добре се отнасят граничарите, когато считат, че е " европейка ", а не рускиня ". 

Фактът, че е съумяла да избяга от Русия и Беларус в изискванията на непрекъснато наблюдаване и настоящо наказване, съгласно нея е показателно за хаоса в полицейските служби на страната. 

" Оттук Русия наподобява като някакъв голям дявол, само че в действителност е доста неорганизирана, в случай че я погледнете от вътрешната страна. Едната ръка не знае какво прави другата ", споделя тя. 

Альохина твърди, че желае да се върне в Русия, само че няма визия по кое време би било допустимо това. 

" Ако сърцето ти е свободно, няма значение къде се намираш ", споделя тя, до момента в който беседва с публицист на New York Times във Вилнюс. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР