Марио Тестино, Пауло Роверси, Хелмут Нютън, Патрик Демаршелие, Стивън Мейзъл

...
Марио Тестино, Пауло Роверси, Хелмут Нютън, Патрик Демаршелие, Стивън Мейзъл
Коментари Харесай

Петима велики и забравени модни фотографи

Марио Тестино, Пауло Роверси, Хелмут Нютън, Патрик Демаршелие, Стивън Мейзъл и моят любим, приказният Тим Уокър – през днешния ден всеки фешън почитател знае имената им и свързва красивите фешън фотоси с тях и сътрудниците им, известни в списанията и интернет. Но стилната снимка има доста по-дълга история – в действителност, дълга тъкмо един век. Преди изброените нагоре фотографи имало други, които търсели способи да покажат на фотография грацията и хубостта на дамите и облеклата по най-въздействащ метод. Днес тези имена са малко известни, само че въздействието им е огромно, а творбите им са ентусиазъм за стилните фотографи и в този момент.

 

Барон Адолф де Майер





През 1914 година Адолф де Майер идва в Ню Йорк и е назначен за фотограф в списание " Вог ", с което става първият формален фешън фотограф в историята. Баронът бил екстравагантен и имал уместно странна орис. Той пръв почнал да снима мъже като обекти на стилната снимка, да прави композиции от няколко модела в кадър. Кралският фотограф Сесил Бийтън го наричал „ Дебюси на фотографията “.

 

Едуард Щайхен



 

Близък другар на Коко Шанел и мадам Вионе, Щайхен бил освен един от първите, само че и един от най-влиятелните фешън фотографи от първата половина на предишния век. Той въвел в стилната снимка два правилото, които се съблюдават и до през днешния ден: да се търси най-красивото лице на модела и да се опитва със светлината.

 

Норман Паркинсън



 

Кариерата на Норман Паркинсън почнала като правосъден фотограф, а приключила като формален фотограф на кралското семейство. За себе си той твърдял, че не е художник, а майстор. Паркинсън пръв почнал да снима моделите не в статични пози, а в придвижване, като предпочитал да не са в студиото. В фотосите му имало доста комизъм и това ги отличавало от статичните фешън фотографии.

 

Мартин Мункачи



 

Наричат Мункачи един от най-великите фотографи на ХХ век. Именно една негова фотография предиздвикала Анри Картие-Бресон да стартира да се занимава с снимка. Много модерни фотографи го цитират като свое ентусиазъм или просто копират негови сюжети в фотосите си. Унгарски евреин по генезис, Мункачи почнал да работи в Германия като състезателен публицист и фотограф, само че войната го принудила да се реалокира в Съединени американски щати. Там за стилната снимка го разкрила основната редакторка на „ Харпърс Базар “ Кармел Сноу. Опитът в спорта му оказал помощ да прави запаметяващи се и динамични фотоси, в които моделите безусловно летели във въздуха. След гибелта му американските музеи отказали да изкупят архива му и името му останало забравено десетилетия наред.

 

Лилиян Басман



 

Вече сме ви разказвали за тази изключителна жена и фотографка, която продължавала да работи даже и на 90-годишна възраст. Лилиян Басман била първата популярна фотографка на предишния век. Тя снимала единствено в черно-бяло и непроменяемо търсела онази магия и особена атмосфера, които да създадат фотосите й незабравими.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР