marica.bgЧетвъртокурсничка от филиала на Техническия университет в Пловдив научи робота

...
marica.bgЧетвъртокурсничка от филиала на Техническия университет в Пловдив научи робота
Коментари Харесай

Студентка от Пловдив създаде робот преследвач

marica.bg

Четвъртокурсничка от филиала на Техническия университет в Пловдив „ научи ” робота Кука да следва друга машина. Повече от една година Божидара Неделчева и ръководителката  доктор инженер Севил Ахмед програмирали софтуера. Вчера демонстрираха по какъв начин посредством лазерен далекомер Кука разпознава различен робот, който се движи начело, и стартира да го следва. Ако го изгуби за малко зад бариера, при премахването  отново го намира. Следващата стъпка е да се добави и функционалността на камерата, с цел да може обектът да се разпознава освен по габаритите, а да се „ разпознава ” напълно тъкмо. 

 

Снимки ТУК

Постигнатото може да се приложи да вземем за пример в поддържането на отдалеченост сред два движещи се автомобила или пък за двойка роботи - занаятчия и чирак, който го следва и подава принадлежности. Работата на роботи във групировка може да е потребна също в селското стопанство при напръскване на ниви от две машини, които поддържат непрекъсната отдалеченост между тях, тъй че да не останат необработени линии. В лабораториите на ТУ към този момент вършат опити и с куфар, въодушевени от японски роботи, които носят покупки. В Страната на изгряващото слънце има такива умни машини, върху които възрастни хора си оставят торбите от супермаркета, след това роботът ги носи вместо тях, като върви неразделно след „ стопанина ”. 

Студентите във филиала на ТУ под тепетата работят върху няколко робота, обезпечени по планове или от фирми-партньори на вуза. Кука е отворен за промени в софтуера. Има и два на американска компания, която създава роботи-прахосмукачки. Всички се употребяват с образователна цел, с цел да се програмират от студентите да извършват разнообразни функционалности. Третокурсник е съставил логаритъм един от роботите да открива замърсявания в околната среда, защото има подобаващи датчици. Така терен може да се обследва без заплаха за индивида. Студенти са основали стратегия за различаване на облик, след което роботът да следва обекта. А предходната година дипломант създал жестово ръководство - посредством датчици роботът „ чете ” заложен набор жестове с ръцете и реагира на всеки като на команда.

В момента един робот коства към 30 000 евро. За компании от района като " Шети " това е оправдана инвестиция, с цел да решат казуса с недостига на фрагменти - един робот замества петима служащи. Има и запалени студенти от Клуба по роботика в ТУ, които сами влагат, купуват си елементи и основават програмен продукт, който да раздвижи машините и да ги направи „ умни ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР