Мара Белчева е родена на 8 септември през 1868 г.

...
Мара Белчева е родена на 8 септември през 1868 г.
Коментари Харесай

153 години от рождението на Мара Белчева



Мара Белчева е родена на 8 септември през 1868 година в Севлиево. Тя има забавен и бодлив житейски път, който обаче оставя едно от най-нежните женски наличия в литературата.

Завършва приблизително обучение в Търново. Следва във върховен девически институт във Виена. Учителства в Русе и София. След убийството на брачна половинка ѝ министър Христо Белчев (1891) следва лингвистика във Виена. Междувременно е поканена за придворна дама.

От 1903 година е близка с Пенчо Славейков, чийто витален път споделя до гибелта му. По време на Междусъюзническата война (1913) е милосърдна сестра и учителка в София.

Белчева е поетеса и преводачка с необятни културни ползи. Превежда творби от Фридрих Ницше – „ Тъй рече Заратустра “ (1915), Герхарт Хауптман – „ Потъналата камбана “ (поставена 1922) и други Публикува стихове от 1907.



Неголямото ѝ по размер творчество е неповторимо самостоятелно в историята на българската „ женска “ лирика. Духовно обогатена от общуването си с огромния български стихотворец, Белчева основава интимна поезия на нежните усеща и размисъл. Творбите ѝ са отдадени на човешката непосредственост и доверие.

Любимият в стиховете ѝ е индивидът, заслужен за трайна обвързаност, респект и всеотдайна любов. Споменът за него озарява поезията на Мара Белчева със съзнанието, че духовната връзка е неизчерпаема и непреходна. Изповедното начало, особено за ранните стихове на поетесата, по-късно се свързва с размисъл върху безконечните човешки въпроси.

Поетесата изповядва християнските добродетели и се уповава на тях, мисълта за Бога става една от доминантите в творбите ѝ. Висока добродетелност, умерено мечтателно-носталгично любовно възприятие, дирене на естетика в съществуването дефинират образа на творчеството ѝ. Редакторка на „ Избрани съчинения “ на Пенчо Славейков (1923).

Умира на 16 март 1937 година в София.

Домът на Мара Белчева, на улица „ Христо Белчев “ 12, в София, е един от най-забележителните монументи на архитектурата в жанр сецесион в България.

Уикипедия
Снимки: Уикипедия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР