Мъничкото кралство Бутан, приклещено между гигантските си съседи Китай и

...
Мъничкото кралство Бутан, приклещено между гигантските си съседи Китай и
Коментари Харесай

Дигитален кеш ще повишава брутното национално щастие

Мъничкото кралство Бутан, " приклещено " сред гигантските си съседи Китай и Индия, се прочу през 70-е години на предишния век като най-щастливата нация на света, от позиция на брутното национално благополучие.

Това е холистичен индикатор ва качеството на живот, който включва моралните и психическите полезности за разлика от брутния народен артикул. 

През последните месеци страната, която добива силата си с хидроцентрали, реши да стане освен въглеродно неутрална, само че даже с негативни въглеродни излъчвания. Това може да се реализира на процедура с помощта на горите, служещи като дупка, поглъщаща и парниковите газове, отделяни от отопляващите се с въглища съседи. 

В наши дни Бутан желае цифрова валута. Въпросът е дали този нов инструмент за разпащания ще направи 800-хилядното й население, в множеството си - будисти - по-щастливо в сравнение с до момента? А отговорът на Анди Мукхерджи - коментатор на организация " Блумбърг ", покриващ индустриалните компании и финансовите услуги, е " по-скоро да ". 

Кешът е относително нов инструмент в Бутан.

До 50-е години на ХХ век хората към момента си разменяли на бартер ориз, масло, сирене, месо, вълна и ръчно тъкани облекла. Дори държавните служители получавали заплатата си под формата на артикули. Седем десетилетия по-късно Кралският паричен орган (дефакто централната банка на страната) разгласи пилотен план взаимно с основаната в Сан Франциско платформа Ripple за основаване на национална валута, учредена на разпределени електронно поддържани сметки.

Това ще става посредством отворената и децентрализирана blockchain технология XRP Ledger, която може да обработва транзакции за три до пет секунди. За нея се твърди, че е въглеродно неутрална и е 120 хиляди пъти по-ефективна от технологиите на най-разпространените криптовалути. За разлика от Салвадор, който избра да употребява извънредно нестабилната и гълтаща маса електрическа енергия за основаването й монета Bitcoin паралелно с щатския $, Бутан желае да резервира националната си парична единица нгултрум. Очакванията са, че безналичната версия на пасивите на централната банка ще е по-атрактивна опция на банковите депозити за пръснатото по мощно насечения планински терен население. 

Паричните управляващи на кралството се надяват да обезпечат пряк достъп до цифровите пари под формата на електронен кеш, който ще може да се харчи или икономисва без посредничеството на търговски банки.

Целта е 85% финансово включване до 2023-а - важен скок в съпоставяне със сегашните 67% бутанци, които имат банкови сметки. Едва една пета от популацията има достъп до заеми под някаква форма. 

Бутан ще тества приложимостта на цифровите монети на централната банка в интервенциите на едро, на дребно и при трансграничните покупко-продажби, макар че напредналите страни към момента разискват използваемостта и. Федералният запас занапред ще взема решение по въпроса, а всред едрите стопански системи в най-напреднала фаза са проектите на Китай за цифров юан.

Това основава прочут проблем на държавното управление в столицата Тимпху. В момента бутанският нгултрум е закрепен 1:1 към индийската рупия, която плава свободно. Тъй като Индия е главният търговски сътрудник на Бутан, валутният ръб работи безпрепятствено. Откакто обаче 97% от популацията получило достъп до Интернет, главно посредством мобилни устройства, се появило ненадейно желание към електронния юан, тъй като той е извънредно комфортен за изпращане и приемане посредством смарт телефоните. Което основава условия за валутна дестабилизация. Резервната банка на Индия, от своя страна, не бърза да предлага цифрова рупия, което дава право на бутанци да осъществят по-експедитивно личните си проекти.  

На процедура, Бутан, чийто Брутният вътрешен продукт е едвам 2.5 милиарда щ. $, прави услуга на своя 1000 пъти по-едър комшия.

Пилотният план на Тимпху ще е извънредно скъп за Резервната банка в Мумбай. Прсто тъй като цифровият нгултрум ще е тъкмо копие на индийската валута. И значимите въпроси за бъдещето на цифровата рупия от сорта  " дали те ще лишават депозитите на комерсиалните банки ", ще получат отговор от метода, по който ги употребява популацията на Бутан.   

Дигитализацията на бутанския нгултрум вероятно ще е единствено първата стъпка. Много по-амбициозна концепция, обсъждана на конференция в края на предходната година в наличието на локалния финансов отрасъл и на публични представители на Организация на обединените нации, е била

" цифровизация на щастието "

Дигиталната съставна част на удовлетвореността от живота ще е сходна на ограничението и търговията на въглеродните заеми, като 20 региона на страната получат квота, основана на показателя на брутното национално благополучие - комплект от девет знака, сред които - обучение, здраве, психическо благоденствие, ръководство и просвета. " Двойкаджиите " ще би трябвало да купуват дигитани монети от " отличниците ". " Цената " на щастието може да сътвори тласък за изоставащите да полагат усилия за по-добро показване.  

Целта е дълготрайна, а Бутан е една спретната дребна лаборатория. 

Страната има единствено пет банки и дребни благоприятни условия за приложение на обичайните финанси. Едва 6.5% от популацията има и трите типа съществени финансови артикули: спестовна сметка, застраховка и някакъв заем. 

Желанието на централните банкери на Бутан е цифровият кеш да сътвори опция за базирана на blockchain децентрализирана финансова система. Тя няма да гълта прекомерно доста сила и ще направи хората по-щастливи в сравнение с са били до момента. Особено тези, които живеят в най-отдалечения северн регион на страната и имат единствено два банкомата.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР