Малцина знаят, че успели по света пловдивчани проектират сгради на

...
Малцина знаят, че успели по света пловдивчани проектират сгради на
Коментари Харесай

Пловдивчанка проектира лаборатория на Антарктида

Малцина знаят, че съумели по света пловдивчани проектират здания на загадъчната Антарктида, вършат къщи от месо и трансформират остарели хранилища в здания бижута.

Дъщерята на Лука Станчев - Пенка Станчева, впечатли Българския антарктически институт с креативност и самоуверен метод. Нейното студио завоюва състезанието на БАИ и през днешния ден екипът проектира лаборатория в базата ни на Антарктида. Освен у нас Пенка поддържа офис в далечно Чили, където плановете трансформират образа на град Сантяго.

Мария Айолова пък е проектант в Ню Йорк, учила е в Харвард, само че е родена в Пловдив. Живее от години зад Океана, където футуристичното студио “Тереформ УАН” смая света, като разгласи, че може да направи къща от изкуствено, инвитро основано месо.

А до момента в който пловдивчани се чудят какво ще е бъдещето на Тютюневия град, Светлин Пеев преустрои остарял склад на пристанището в Хамбург за дом за филхармонията. По този ексцентричен план българинът работи като част от екипа на световноизвестното студио Herzog & de Meuron. Днес остарелият склад наподобява феноменално и постройката с право се счита за един от новите знаци на немския град.

Това са единствено част от изобретателните пловдивчани, които покориха света в областта на архитектурата и дизайна.

В Пловдив назовават Пенка Станчева Фичето, тъй като тя сътвори един от новите знаци на Пловдив - Пешеходния мост на река Марица. След фамозния възрожденски занаятчия Кольо Фичета тя е вторият проектант, който събра храброст да вдигне постройка върху мост.

Това предизвикателство обаче очевидно не е задоволително за нея. Точно преди 3 години архитектурното студио на арх. Пенка Станчева - PS Architects, завоюва състезанието за новата лаборатория в българската база на Антарктида.

PS Architects е учредено през 1995 година Към днешна дата в портфолиото на компанията има обекти в България, само че и в Берлин, Париж, Истанбул и даже на остров Ко Самуи в Тайланд.

Студиото е основано в София, само че има офис също в Сантяго, Чили.

Преди половин месец, на 19 ноември, започва 30-ата българска експедиция на Антарктида. Първата група от 15 души към този момент потегли, измежду тях са и четирима строители от Чепинци. Втората част от експедицията от 11 учени би трябвало да замине в средата на януари 2022 година, като работата на острова ще завърши до март. Една от задачите на експедицията е да се изградят основите на научната лаборатория в българската изследователска база " Св. Климент Охридски " на о. Ливингстън.

Сградата е на мястото на остарялата метеорологична площадка

Очаква се довършителните действия по лабораторията да бъдат осъществени при идната експедиция. Изграждането на новата постройка от 300 кв. м се постанова поради повишените потребности на експедицията за геоложки, биологични, медицински и екологични проучвания, прецизират от екипа на PS Architects. Проектантите я възнамеряват в един човешки образ, без „ специфични ефекти” от вида „ галактически транспортен съд “.

Сградата е с железна структура и с термопанели. Архитектурата е продължение на съществуващите постройки - новият план в действителност сплотява двата съществуващи размера в обединен комплекс. За да се преодолеят суровите условия на този континент, изборът на материалите е подобен, че топлинните загуби да са допустимо най-ниски. Червеният цвят е присъщ за постройките по тези географски ширини - евентуално с цел да се виждат отдалече. Строежът на постройката ще отнеме 3-4 години, а цената на плана е към 800 000 лв.. Те ще бъдат обезпечени от Евросъюза и националния бюджет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР