Малтретиране, унизително отношение, грубост, мъчения - така изглеждат грижите за

...
Малтретиране, унизително отношение, грубост, мъчения - така изглеждат грижите за
Коментари Харесай

Психично болните в България - изоставени и малтретирани


Малтретиране, унизително отношение, неучтивост, мъчения - по този начин наподобяват " грижите " за психологично болните в България. Случва се даже те бъдат завързвани с вериги за леглата - в цялостно несъгласие с европейските стандарти.

" Призоваваме България да приключи физическото малтретиране на пациентите с психологични болести и жителите на обществени домове и неотложно да прекрати срамната процедура за потребление на вериги за ограничение на придвижването на хората. " Това написа в новия отчет за България на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване (КПИ) към Съвета на Европа. Авторите на отчета с паника установяват, че огромна част от дългогодишните рекомендации за лекуването, изискванията и правната отбрана, предлагана на психологично болните пациенти и жители на обществени заведения, остават неприложени.

Малтретиране и липса на обслужване

Делегацията на КПИ е посетила за първи път държавните психиатрични лечебни заведения " Св. Иван Рилски " и " Царев Брод ", както и държавната психиатрична болница в Бяла, към този момент посещавана през 2006-а година. Посетени са били и домовете за хора с умствена назадничавост в Куделин и Самуил, както и домът за хора с умствена назадничавост в Говежда.

Във всички посетени лечебни заведения и обществени домове делегацията е получила сведения за малтретиране на пациентите от страна на личния състав - санитарите били груби, блъскали и удряли хората, ритали ги и ги биели. Охранителите в обществените домове на Куделин и Говежда също удряли жителите с дървени пръчки. Пръчки, съответстващи на описанията, са били открити от делегацията в кабинетите на личния състав и на трите места.
Редакцията предлага
И в трите болнични заведения, и в обществените домове, е установена остра липса на личен състав. " За страдание резултатите от визитата през 2020-а година демонстрират, че българските управляващи към момента не схващат изцяло потребността от задоволителен брой чиновници и нуждата от целенасочени дейности за отстраняването на този дефицит ", декларират от КПИ. " Трайният дефицит на личен състав основава усещането, че в Министерството на здравеопазването грижите за психологичното здраве не се правят оценка задоволително ".

" Практика, която е трябвало да бъде прекратена преди повече от век "

Ограничаването на придвижването на пациенти също не е в сходство със стандартите. В " Царев Брод " да вземем за пример те са били приковавани към леглата с железни вериги, заключени с катанец. Подобна процедура е открита и в Куделин. " Мнозинството има вяра, че тази процедура е прекратена в заведенията за психологично здраве в Европа преди повече от век. Подобен неприличен метод е изцяло недопустим и може да се смята за безчовечен и позорен, той би трябвало да бъде преустановен неотложно ", упорстват от КПИ.

Лечението продължава да бъде най-вече медикаментозно. Много пациенти съвсем или напълно не са имали опцията всекидневно да излизат навън. Освен това редица осведомени с правните правила пациенти, които са подписали формуляри, с които дават единодушието си за хоспитализация и към момента се смятат за доброволни жители декларират, че желаят да изоставен, само че не им е разрешено - те де факто са арестувани срещу волята им.

Ако има усъвършенстване, то е незначително

На фона на риска, който пандемията основава за уязвимите пациенти и жители на обществени домове, от КПИ предлагат на българските управляващи да разработят всеобхватна тактика и да преразгледат цялостното ограничение на визитите при пациенти в психиатрични лечебни заведения.

В резюме със страдание се отбелязва, че в случай че има някакво усъвършенстване във връзка с обществените грижи спрямо предходното посещаване през 2017-а година, то е напълно незадоволително. " Подходът на българските управляващи да обезпечават на хората с увреждания и психологично болните само храна три пъти на ден и покрив над главите им е извънредно непълен и явно би трябвало незабавно да бъде преразгледан ", декларират от КПИ.

" Съществуването на такива заведения за обществени грижи в България не е задоволително. Комитетът категорично поддържа проекта на българските управляващи за затваряне на редица заведения за обществени грижи до 2022-а година и даването на уместно обслужване. Освен това Комитетът настоятелно приканва българските управляващи да ускорят програмата си за закриване на останалите остарели обществени заведения, изкоренявайки нуждата от тях допустимо най-скоро ", написа още в отчета. КПИ приканва българските управляващи преди затварянето да подхващат съответни и незабавни ограничения, ориентирани към запазване на човешкото достолепие на всички лица, настанени в съществуващите домове за обществени грижи.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР