Малтийската болонка е куче за ценители на декоративните породи, които

...
Малтийската болонка е куче за ценители на декоративните породи, които
Коментари Харесай

Малтийска Болонка

Малтийската болонка е куче за ценители на декоративните породи, които ще отделят задоволително време, с цел да поддържат красивия тип на любимката си. Малтийската болонка е измежду кучетата, които най-често печелят надпревари за най-хубав външен тип, което дължи на ефектната си четина и красивата си муцунка.

История на Малтийска болонка

Малтийската болонка от епохи е превзела сърцата на феновете на красиви и изящни кученца. Малтийската болонка, известна и като Малтезе, произлиза от Малта. Първоначалното име на Малтийската болонка било Мелитае, то било обещано на тези кучета от античните римляни, които наричали Малта с това име. Модата на Малтийските болонки е зародила преди епохи. Смята се, че първите кучета, които са приличали на актуалната Малтийска болонка, са се появили на планетата 6000 години преди новата епоха. В гробницата на египетския фараон Рамзес ІІ са открити статуетки на кучета, които наподобяват на Малтийска болонка. Векове наред Малтийската болонка се е считала за добър дипломатически подарък. В Древна Гърция тези красиви кучета също са били на респект.

В Китай Малтийските болонки дошли, с цел да бъдат разменяни за фина коприна. Окончателното образуване на породата е станало в Англия през XIX век. По това време Малтийската болонка е била показана на ревю и незабавно станала едно от най-популярните домашни кучета. Шотландската кралица Мария Стюарт била любителка на Малтийските болонки, които дошли за нея от Франция. Интересен факт е, че едно от кучетата на кралицата я придружило на изтезанието ѝ. Английската кралица Виктория също обичала кучета от тази порода. Тя имала Малтийска болонка, която кръстила Чико. Майката на кралица Виктория също имала кучета от породата Малтийска болонка.

Днес за Малтийската болонка има основани козметични линии, които спомагат за поддържане на красивия тип на кучетата от тази порода. Но е неправилно да се счита, че Малтийската болонка е единствено хубав аксесоар като швейцарския часовник или скъпите облекла. Малтийската болонка е сензитивно куче, което понася най-зле неналичието на страсти от страна на стопанина си.

Стандарт на Малтийска болонка

Малтийската болонка доближава до 4 кг тегло, а растежът на възрастния образец от породата не би трябвало да е повече от 25 сантиметра. Козината на Малтийската болонка е чисто бяла на цвят, възможни са леки кремави оцветявания по гърба. Козината би трябвало да е напълно права, къдрава четина може да има единствено по лапите на кучето. Малтийската болонка е малко кученце с леко удължено тяло. То държи главата си пренебрежително вдигната. Носът на Малтийска болонка е черен на цвят. Устните са тънки и са черни. Очите на Малтийската болонка са относително огромни и кръгли. Те са тъмни на цвят. Ушите са съвсем триъгълни и са леко повдигнати. Опашката е ситуирана високо, в основата си е дебела, към края изтънява. Опашката е като дъга над гърба на Малтийската болонка. Крайниците са с лека мускулатура, само че постоянна костна система. Лапите са кръгли.

Грижи за Малтийска болонка

Малтийската болонка изисква много интензивни грижи, с цел да може козината ѝ да наподобява постоянно добре. Кучетата от тази порода би трябвало всеки ден да се разресват и постоянно да се къпят. Не може да се допусне сплъстяване на козината, тъй като това ще се отрази доста зле на външния тип на кучето. Някои стопани избират да подстригват Малтийските си болонки късо, с цел да си спестят грижите за козината, само че това въздейства пагубно на общия тип на кучето, известно с хубостта на дългата си четина. Малтийската болонка не се скубе и би трябвало всеки ден да се разресва. Класическата прическа на Малтийската болонка е козината ѝ да е разграничена на път в центъра на гърба и да се спуска до пода. За да се реализира този резултат, би трябвало благодарение на железен гребен да се раздели козината на кучето от основата на врата до опашката.

Дългата четина на главата на Малтийската болонка се оформя като комичен стърчащ кичур благодарение на ластичета или панделки, като по този метод се освобождават очите на Малтийската болонка. На всеки две седмици козината сред ноктите на Малтийската болонка би трябвало да се подстригва, защото се образуват сплъстявания, които са мъчителни за кучето. Когато къпете Малтийската болонка, използвайте еликсир, с цел да разрешите козината по-лесно. Редовно би трябвало да се почиства мястото към очите на Малтийската болонка, защото се образуват тъмни петна поради сълзенето на очите. Козината на Малтийската болонка е без низък слой, както е при множеството кучета. Затова Малтийската болонка би трябвало да се къпе не по-рядко от един път на десетина дни. През горещите летни дни можете да къпете Малтийската болонка на всеки три-четири дни.

Малтийската болонка няма потребност от дълги разходки, тъй че е задоволително да я разноските пред дома си за няколко минути два или три пъти на ден. Малтийската болонка елементарно може да бъде научена да употребява котешка тоалетна. Малтийската болонка е съвършеният любим за възрастни хора, както и за деца над 10 години, които желаят да имат куче. Тя е подобаваща за първи домакински любим на дете, тъй като не основава проблеми и е послушна. Малтийската болонка е подобаваща за дребни жилища.

Въпреки красивата си гъста четина Малтийската болонка се усеща зле на студа и има потребност от цялостен дрешник с облекла, които да я защищават от капризите на времето. В дъждовно време Малтийската болонка има потребност от дъждобран, а през зимата наложително би трябвало да ѝ се поставят ботушки, които да защищават нежните възглавнички на лапите от препарати за размразяване на снега. Малтийската болонка наподобява добре в разнообразни кучешки облекла и постоянно стопаните на тези кучета им купуват рокли, пижами, аксесоари, фиби, шноли, кучешки обувки.

Обучение на Малтийска болонка

Малтийската болонка е доста мъдро куче и елементарно може да се научи да извършва разнородни команди и да извършва трикове. Понякога обаче се срещат компликации в образованието на Малтийска болонка, защото в случай че кучето не е в въодушевление, то отхвърля да извършва команди, а стопанинът му нормално не се сърди поради умилителния тип на любимеца си. Това постоянно води до прекалено глезене на кучето. Малтийската болонка е доста послушна, само че от време на време може да прави пакости. В такива случаи не се позволява потреблението на физическа мощ, тъй като Малтийската болонка освен може да се разсърди, а и да заплаче със сълзи. Това е куче с елементарно ранима душeвност. Ако образованието на Малтийската болонка стартира след третия месец от раждането на кученцето, то може да се научи да танцува, да скача през обръч, да се върти и доста други трикове.

Хранене на Малтийска болонка

Малтийската болонка може да се храни със суха храна или консерви за кучета от премиум клас, защото би трябвало да се обезпечават нужните хранителни субстанции за красивата четина на любимеца ви. Ако изберете хранене с натурални артикули, би трябвало да допълвате менюто на любимеца си с витамини и минерали. В менюто на Малтийската болонка би трябвало да има задоволително количество протеини, които се обезпечават от телешко и пилешко месо. То може да се добавя със сварен ориз, твърдо сварени яйца, зеленчуци, плодове и млечни артикули. Малтийската болонка не се храни с прясно мляко, пушено месо, захарни и тестени произведения, сладки и солени храни, пикантни храни, прекомерно горещи и прекомерно студени храни.

Заболявания на Малтийска болонка

Малтийската болонка е куче, което рядко боледува, само че все пак тези красиви създания страдат от някои генетично обусловени болести. Сред тях са проблеми на ставите, хронична болест на сърцето, проблеми със стомаха, хипогликемия, хидроцефалия, разнообразни типове дерматити, крипторхизъм, глаукома, прогресивна недоразвитост на ретината. Освен това Малтийската болонка е предразположена към слепота, глухота и задръстване на слъзните канали.

Любопитни обстоятелства за Малтийска болонка

Въпреки дребния си размер Малтийската болонка постоянно ще се опита да отбрани стопанина си от нахлуване, в случай че усети заплаха или опасност от други кучета или хора. Малтийската болонка доста лае и се пробва да хапе тези, които счита за рискови за своя собственик.

Смята се, че Малтийската болонка има успокоителен резултат върху нервни хора.

Преди епохи Малтийската болонка се е употребила за заличаване на плъхове. Днес обаче тези нейни качества към този момент не се употребяват и тя се е трансформирала в украсителен домакински любим.

Козината на Малтийската болонка е хипоалергична и поради това кучетата от тази порода са желани от хора, които имат податливост към алергия от домашни любимци, а желаят да имат куче.

Малтийските болонки обичат пътешествията. Те постоянно могат да се видят в чантички, които модерните дами носят на разнообразни места като безценен аксесоар.

Малтийската болонка не е подобаваща за хора, които мечтаят да се разхождат с кучето си в планината. На всяка човешка крачка се падат към пет до 10 крачки на куче от тази порода.

Недостатъци на Малтийска болонка

Малтийските болонки от време на време лаят прекомерно мощно и това продължава дълго време, изключително в случай че в близост има човек или животно, което те считат за опасност. Малтийската болонка не е подобаваща за фамилии с прекомерно дребни деца, защото по време на игра те могат да я наранят, без да желаят. Ако Малтийската болонка бъде оставена сама за прекомерно дълго време, тя може да стане нервна и това положение да продължи дни и даже месеци.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР