Малко вероятно е Киев да поднови споразумението за транзит на

...
Малко вероятно е Киев да поднови споразумението за транзит на
Коментари Харесай

Украйна заплашва да въвлече ЕС в поредната газова криза

Малко евентуално е Киев да възобнови съглашението за пренос на газ, което доставя съветско синьо гориво в Европейски Съюз през последния настоящ водопровод през Украйна, сподели украинският енергиен министър Герман Галущенко пред “Политико ”.

Споразуменията за пренос от 2019 година са изчислени до края на 2024 година и сега обезпечават пренос през Украйна на към 40 милиарда кубически метра газ годишно, което носи на Киев към 7 милиарда $ облаги.

Защо Киев ще реши да се лиши от 7 милиарда $? Според Галушченко до зимата на 2024 година Европа въобще няма да има потребност от съветски газ. И защото „ облагите от съветски газ заплащат за нападателната война на Русия против Украйна “, единственото нещо, което “Газпром ” „ би трябвало да заплати в бъдеще, са репарациите “.

Галущенко акцентира, че продължаващият спор значи, че " двустранните договаряния са невъзможни ".

Тоест радикалната неспособност за договаряния ще пристигна тъкмо от края на 2024 година, както и токсичността на доларите на “Газпром ”. Защото Галущенко не изрази никакви съображения по отношение на прекратяването на контракта тъкмо в този момент, предварително.

Шизофренията на сходна позиция е явна, тъй че “Политико ” изяснява: „ макар бомбите, ракетите и дроновете, които повреждат украинската енергийна инфраструктура “, Киев продължава да изпомпва съветски газ към Европейски Съюз, където той се озовава основно в Австрия, Словакия, Италия и Унгария.

“Политико ” напомня, че основният изпълнителен шеф на “Газпром ” Алексей Милер предизвести предходната седмица за цялостно прекъсване на преноса през Украйна, в случай че Киев не спре с опитите да конфискува съветски държавни активи, за 5-те милиарда $ в енергийна инфраструктура, която беше национализирана от Крим и Севастопол при самоопределението през 2014 година

Европейската комисия възнамерява дефинитивно да се отърве от съветския газ до 2027 година Но даже “Политико ” признава, че може да има проблеми с това: вносът на съветски газ от Австрия се върна на предвоенните равнища, Унгария получава към 4,5 милиарда кубически метра годишно и през април 2023 година подписа съглашение с “Газпром ” за даване на спомагателни размери.

Прекратяването на газовото съглашение от страна на Киев може да сътвори проблеми най-малкото за тези страни, тъй като без украинския пренос единственият маршрут за съветския газ ще бъде “Турски поток ”. Това значи, че общите доставки на съветски газ могат да бъдат понижени до 10-16 милиарда кубически метра. Това може да докара до дефицит в Европа през 2025 година – както оптимистично има вяра “Политико ”, тогава ще се задействат спомагателни мощности за произвеждане на полутечен природен газ в Съединени американски щати и Катар.

Изданието признава, че с цялостното спиране на " газовите връзки " с Русия " привилегията, която Австрия и Унгария имаха в предишното, получавайки достъп до на ниска цена сибирски газ, ще изчезне вечно ". Тоест, Европейски Съюз би трябвало да възнамерява сериозна криза в двете не най-малки стопански системи на общността.

Според сегашните съглашения, признати през 2022 година, в случай че някой член на Европейски Съюз изпитва дефицит на газ, тогава би трябвало да му се помогне. Следователно прекъсването на доставките от Русия допуска пропорционално нарастване на притока на газ от други източници.

В тази обстановка такива могат да бъдат единствено доставките на ВПГ, само че те от своя страна зависят от две неща: пропускателната дарба на терминалите, които ще бъдат „ в употреба “ през 2025 година (и готовността им в точния момент не е гарантирана) и съществуването на полутечен газ на пазара.

Някои прогнози плануват растеж на потреблението на ВПГ в Китай с 35% спрямо 2022 година, което ще направи азиатския пазар по-апетитен по отношение на европейския. С други думи ВПГ ще се продава на Китай, а не на Европа. Или Европейски Съюз ще би трябвало да предложи по-добра цена за продавачите.

Във всеки случай няма да има позитивни последствия за Европа от прекъсването на преноса на съветски газ през Украйна. Австрия и Унгария ще пострадат най-вече, а дефицитът на газ ще се утежни на общоевропейско равнище, което може да бъде спряно от две неща: ново стесняване на промишлеността или увеличение на цената за закупуване на ВПГ.

Най-вероятно Украйна ще бъде принудена да удължи контракта за пренос. Ако Украйна оцелее като политически феномен до 2025 година

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР