Малко след като 35-годишният Новак Джокович се разправи с още

...
Малко след като 35-годишният Новак Джокович се разправи с още
Коментари Харесай

Защо новото поколение не може да спре Новак Джокович?

Малко откакто 35-годишният Новак Джокович се разправи с още един млад тенисист, с цел да завоюва 22-рата си купа от Големия шлем, неговият треньор Горан Иванишевич беше запитан какъв брой дълго новият първенец на Australian Open може да се задържи на най-високо равнище. Отговорът евентуално охлади ентусиазма на останалата част от тура на АТР.

" Определено още две-три години - съобщи Иванишевич, който оказа помощ на Джокович да завоюва седем от своите " мейджър " оценки. - Нивото му е необикновено. Той е от друга планета. Мозъкът му работи по друг метод. "

Джокович, който ще навърши 36 през май, сподели всички аспекти на своето великолепие на път към успеха над 24-годишния Стефанос Циципас предходната неделя на финала в Мелбърн. Сърбинът е спечелил пет от последните седем шампионата от Шлема, в които е взел участие, въпреки че тъкмо този успех пристигна в конкуренция, в която го нямаше контузения испански младеж Карлос Алкарас - №1 в света преди АО и водач на новото потомство.

Но за какво въпреки всичко Джокович остава толкоз сложен за побеждаване от по-младите играчи?

 

Аурата

Почти всеки от младите състезатели преди мача приказва, че третира Джокович като всеки различен съперник - че играе против индивида, а не против името. Но какъв брой от тях в действителност имат вяра в това и не са в действителност уплашени?

Гъркът Циципас беше последният от четирима играчи, по-млади с най-малко десетилетие от Джокович, които бяха победени от него в Мелбърн. През миналите четири години Джокович е изгубил единствено пет от 45 мача против противници под 23-годишна възраст. В този интервал Джокович е спечелил шест от своите седем финала в Големия шлем против тенисисти, родени през 90-те, като Даниил Медведев извоюва единствения триумф за тази генерация - през 2021 година на US Open.

Циципас упорства, че превъзходството на Джокович над по-младите играчи не е " проклинание ".

" Не го намирам за нещо досадно. Всъщност това е доста добре за спорта. Да има състезатели като него, да има първенци като него ", споделя Циципас, изгубил последните си 10 срещи с Джокович.

Друг е въпросът дали Циципас откровено мисли това. Ако е по този начин, той е по-скоро изключение.

Показателно е, че руснакът Андрей Рубльов и американецът Томи Пол - играчите, против които Джокович съвсем не се напрегна на 1/4-финалите и 1/2-финалите надлежно, обсъждаха страха, който тенисистите усещат, когато видят името му в своята част от схемата.

Рубльов се смееше, когато след успеха си на 1/8-финалите съобщи, че е предпочитал Джокович да бъде в другата половина. Но изобщо не му беше смешно, когато беше редовно надиграван и загуби тежко всички три сета.

" Много тенисисти имат голям почит от играта му - съобщи 25-годишният Пол, също надвит с 3-0. - Всъщност никой не желае да го вижда в своята част от схемата. "

 

Психиката на корта

Когато протичащото се на корта стартира да става мъчно, Джокович стартира да се случва. Това се отнася с изключително огромна мощ за най-значимите моменти в най-значимите мачове и е основната причина за какво той е спечелил 22 от 33 изиграни финала в Големия шлем.

Циципас споделя, че Джокович, който избави 23 от 29 брейкбола по време на Australian Open, в това число два от три във финала, е състезател, който " изкарва всичко от теб " на корта.

" Той е доста значим за нас, които желаеме някой ден да стигнем до това равнище. Да ни бъдат сритани задниците сигурно е доста потребен урок всякога - твърди гъркът. - Той ме е направил доста по-добър състезател. Той покачва равнището ми на централизация от ден на ден и повече всякога, когато играя против него. Трябва да си в действителност предан на играта, когато той е от другата страна на мрежата. "

 

Техниката и тактиката

Всеки има игрови проект, излизайки за мач против Джокович. Изпълнението му обаче е друга история.

Както Пол заключи след 1/2-финала, Джокович може " да те накара да играеш толкоз зле ". Американецът разкри малко от своята тактичност и по какъв начин тя е била изцяло обезвредена.

" Исках да играя сервис-воле. Не съумях нито един път да направя сервис-воле - довери той. - Когато вкарах първи сервис, имах възприятието, че той връща топката непосредствено на главната линия и аз автоматизирано се оказвах в отбрана. Исках да пущам къси топки. Дори не получих такава опция, тъй като той удряше толкоз надълбоко. Исках да променям темпото с моя слайс. Пропуснах първите си три опита и си споделих: " Добре, ще стартира да употребявам бекхенд, очевидно слайсът ми не е добър ". Той просто не ми разреши да направя нищо от това, което бях замислил, тъй като самият той игра толкоз добре. "

 

Тялото

Джокович от дълго време е оценил нуждата да се грижи за тялото си, с цел да удължи кариерата си и да реализира триумфи след 30-годишнината си. Той постоянно показва прекосяването към безглутеновата диета преди повече от десетилетие като рецепта за своя триумф.

Въпреки че не се счита за веган, Джокович заобикаля да яде месо, риба и други артикули от скотски генезис. Практикуването на йога и ежедневните разтягащи извършения са ключът към поддържането на невероятната разтегливост, която той продължава да показва, до момента в който гони топката по корта.

" Начинът, по който той се грижи за тялото си, методът му към всичко, храната... просто е удивително. Това равнище е необикновено ", споделя Иванишевич.

Когато през предходната година Джокович обрисува своите аргументи да не се имунизира против ковид, той сподели, че желае да бъде " в синхрон с тялото си допустимо най-дълго ". И добави, че постоянно е бил " страховит възпитаник на здравето и храненето ".

 

Устойчивостта

С триумфа постоянно идва и специфичният контрол, а Джокович постоянно се оказва в центъра на драма - без значение дали той самичък я е сътворил или не. Миналата година той не съумя да пази купата си на Australian Open, откакто беше депортиран от страната поради скандал със статута му на имунизация против COVID-19.

Тази година пък Джокович беше преследван в Мелбърн от травма в бедрото, която съгласно Иванишевич би отказала от шампионата " 97% от другите тенисисти ".

" Ако върна лентата две седмици и половина обратно, не бих си дал огромни шансове с метода, по който усещах крайници си - сподели самият Джококвич. - После беше въпрос на оцеляване във всеки мач, пробвах просто да стигна до идващия кръг. "

Още една стрела беше изстреляна в негова посока тъкмо в навечерието на 1/2-финала предишния петък. Баща му Сърджан беше сниман пред " Род Лейвър Арина " с поддръжници на съветския президент Владимир Путин, което сътвори дискусия, наречена от Джокович " неприятна ". Въпреки това той съумя да пренебрегва и това похищение на вниманието и в последна сметка изравни върха на Рафаел Надал за най-вече " мейджър " титли при мъжете.

" Изискваше голяма психическа сила да запазя наличие на духа, да остана съсредоточен, да класифицирам нещата ден след ден ", показа Джокович.

Днес малко на брой биха заложили против новия №1 в света, че точно той ще завоюва повече трофеи от Големия шлем от всички останали в историята на тениса. Освен в случай че Циципас, Алкарас и останалите от новото потомство - плюс 36-годишния Надал, който ще преследва своя 15-и успех на " Ролан Гарос " през юни, не съумеят да го спрат.

" Разбира се, 35 не е 25, въпреки че ми се желае да имам вяра, че е. Но аз към момента чувствам, че има време пред мен. Да забележим какъв брой надалеч ще мога да стигна ", сподели Новак Джокович.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР