Малко щъркелче, паднало от гнездото си в буря край Лом,

...
Малко щъркелче, паднало от гнездото си в буря край Лом,
Коментари Харесай

Масирана акция спаси пометено от буря щъркелче край Лом

Малко щъркелче, паднало от гнездото си в стихия край Лом, подвигна на крайник фенове на птиците и природата от няколко обитаеми места. В масираната интервенция се включиха археолози, локални поданици, горски и еколози, които с общи старания помогнаха на изпадналото в неволя пернато.
Акцията за спасяването на крилатия хлапак почнала в понеделник сутринта, когато археологът от Историческия музей в Лом Валери Стоичков, на път към разкопки, забелязал под дирек с гнездо в село Расово свито на топка и покрито с тиня щъркелче.
„ Цяла нощ бе валял дъжд, гърмеше, трещеше, духаше и вятър…Сигурно бурята го беше издухала от гнездото”, описа археологът. Той настанил в кашон пернатия нещастник, оставил го пред локалния магазин и подал сигнал в районната екоинспекция. Преди експертите да дойдат обаче щъркелчето се оперило и тръгнало из селото. На беглеца се натъкнали излезлите на разходка Венелин Василев и двугодишният му наследник Борис, които уловили пернатото и го прибрали, с цел да не стане жертва на коли или скитащи кучета. Баща и наследник нахранили бедстващата птица и потърсили помощ в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана. Малчуганът с изключително усърдие взел участие в почистването и храненето на пернатото.
По-късно в Расово дошъл джип с горски чиновници, които прибрали щъркелчето и го транспортирали до регионалния град. От екоинспекцията то е изпратено до Центъра за избавяне на диви животни и птици в Стара Загора, където ще бъде настанено, отгледано и пуснато на независимост, споделиха специалистите и благодариха на всички взели участие в акцията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР