Малко преди 2 часа след полунощ депутатите приеха на второ

...
Малко преди 2 часа след полунощ депутатите приеха на второ
Коментари Харесай

Актуализираха бюджета посред нощ: ще има пари за всички

Малко преди 2 часа след среднощ депутатите одобриха на второ четене актуализацията на държавния бюджет. В 1:49 часа ръководителят на Народното събрание Ива Митева закри съвещанието, което е едно от последните за 46-ия парламент, откакто се чака в идващите дни той да бъде разхлабен от президента Румен Радев и да се насрочи дата за нови предварителни парламентарни избори.

Актуализираната рамка на държавния бюджет за 2021 година планува с 2,5 милиарда лв. повече доходи и 2,3 милиарда лв. повече за разноски, които ще са главно за ограничения по отношение на Коронавирус рецесията. За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите – разпределени бяха 60 милиона лв. за туристическия бранш, като 6 милиона ще отидат за туроператори като обезщетение за неосъществени пътувания.

7 млн. лв. бяха отделени за спомагателни хонорари за октомври, ноември и декември на чиновниците в Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и Главна ревизия по труда за работа на първа линия в пандемията от COVID-19. Предложението беше направено от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и беше подкрепено от 188 народни представители, 28 бяха " срещу " и 6 се въздържаха.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
След тридневен безпорядък Народното събрание дефинитивно отсрочи прочие..

За Министерството на здравеопазването са планувани средства в размер до 224 млн. лева за закупуване на спомагателни количества ваксини против COVID-19, за поддръжка на работещите на първа линия в битката с пандемията, както и за обезпечаване на лекарствени артикули за лекуване на COVID-19. За закупуване на " Ремдесивир " бяха отпуснати спомагателни 16,6 млн. лв..

С актуализацията на бюджета се дават 60,5 млн. лв. за защита на границата, в това число с интервенция на армията. Предвидени са и спомагателни средства за закупуване на дрон за наблюдаване на браздата. За осъществяване на избори в бюджета са заложени 133 млн. лв.. За Министерство на вътрешните работи са планувани 37 млн. лева, а за Министерство на защитата – 22 млн. лева

Народното събрание утвърди и 23 млн. лева по бюджета на Министерство на образованието и науката, включително 15 млн. лева са за държавните висши учебни заведения и 8 млн. лева за системата на предучилищното и учебното обучение. Депутатите одобриха и предлагането на Българска социалистическа партия, с което КЕВР няма да получи 16.3 млн. лева за погашение на дължими суми в осъществяване на правосъдни решения. След като тази сума отпадна от плановете за КЕВР, Българска социалистическа партия предложиха тя да отиде по бюджета на Министерство на околната среда и водите за ПУДООС. Такова предложение беше направил Младен Шишков от ГЕРБ. То обаче претърпя редакция, защото той беше предложил сумата от 77 млн. лева

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Без актуализация на бюджета " служебният кабинет се движи по ръба на закона ", чакат ни " нехубави не...

Депутатите обаче не одобриха предлагането на министъра на финансите Асен Василев, с което той искаше да се даде опция на АПИ да подписа анекси към договорите, които са на стойност над 50% от плануваните в Закона за публичните поръчки. Той обоснова предлагането с застраховане на настоящите поправки и зимната поддръжка. Текстът провокира бурни диспути и 15-минутна отмора, като в последна сметка Мария Капон, която бе вносител на редакцията, отдръпна своето предложение и не се стигна до гласоподаване.

Не мина и към този момент обичайното гледище на Има Такъв Народ да бъде понижена партийната дотация – от 8 лв. на 1 автентичен глас до 1 лев. Това не беше подкрепено още на равнище " бюджетна комисия ".

" Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем виновни и дано приемем партийната дотация в този бюджет да бъде един лев ", предложи Тошко Йорданов от " ИТН ".

" Бих размишлявал върху вашето предложение, в случай че ми кажете какъв брой ще изхарчим в този момент за изборите ", отвърна Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

" Ние ще подкрепим това предложение от " Изправи се.БГ! Ние не идваме ". От " Изправи се ", гражданската платформа и сътрудника Хаджигенов също. Също върнахме парите над 1 лев от държавната дотация, по този начин както беше гласувано на референдума през 2016 година ", не пропусна да блесне Мая Манолова.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР