Малко по малко медицинските устройства, които могат да бъдат имплантирани

...
Малко по малко медицинските устройства, които могат да бъдат имплантирани
Коментари Харесай

Миниатюрен чип може да се инжектира в тялото със спринцовка

Малко по малко медицинските устройства, които могат да бъдат вградени в човешкото тяло, трансформират образа на опазването на здравето. Те се употребяват все по-често за наблюдаване на биологичните сигнали, за поддръжката и подобрението на физиологическите функционалности, както и за лекуването на разнообразни болести. Изследователите демонстрират все по-голям интерес към създаването на безжични миниатюризирани джаджи от този вид, които да могат да бъдат вградени за физиологически мониторинг in vivo и in situ. Тези устройства биха могли да бъдат употребявани за наблюдението на физиологически положения като температура, кръвно налягане, глюкоза и респирация както при диагностични, по този начин и при лечебни процедури.

Създадените досега електроника, предопределена за имплантиране, е много по-обемна, в сравнение с бихме желали. Тя включва най-малко няколко чипа, жици и външни преобразуватели. Често са нужни и акумулатори за зареждането на всичко това. През последните години обаче от ден на ден експерти се стараят да интегрират по-добре електронните съставни елементи и да създадат чиповете надалеч по-функционални.

И в този момент откриватели от Колумбийския университет сътвориха, най-малко съгласно думите им, най-малката едночипова система в света. Те са съумели да вместят цялата електроника в " куб "  с размер по-малък от 0,1 кубически милиметра. На процедура това е една пълноценна електронна система за премерване на температурата и безжично предаване на събраните данни, която е толкова миниатюрна, че може да се инжектира в тялото с елементарна здравна спринцовка. 

" Антената, която може да се употребява за съоръжение на устройството, щеше да е по-къса от дължината на радиовълните, тъй че трябваше да използваме ултразвук, с цел да споделяме с устройството. На базата на тази технология могат да бъдат основани освен температурни датчици, само че и други съоръжения, предопределени да събират данни вътре в тялото. Те могат просто да се инжектират, което в някои случаи е доста комфортно ", изясняват инженерите.

Ефективността на дребната електронна система е тествана върху лабораторни мишки, които са били инжектирани интрамускулно с устройствата.

Изследването е оповестено в Science Advances.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР