Малко необичайно е за Капитал, но за да обясним какво

...
Малко необичайно е за Капитал, но за да обясним какво
Коментари Харесай

От император Франц Йосиф, та досега

Малко извънредно е за " Капитал ", само че с цел да разбираем какво се случва в този момент, ще хвърлим един взор доста по-назад от нормално:

" Да живее България! Да живее Франц Йосиф! Да живее християнска Европа! ". Така приключва писмото, което Христо Ботев предава на капитана на австрийския транспортен съд " Радецки " при отвличането му през 1876 година Причината Ботев и неговите четници да извършат този акт не е, че не са имали различен метод да стигнат от Румъния до Козлодуй. Това е по-скоро обезверен акт да се притегли вниманието на Европа към българските опити за самостоятелност. Тази далечна история има доста общо и с процеси, които се случват в този момент.

По времето на Ботев към този момент е относително ясно, че Османската империя се разпада. Към България емфатичен интерес демонстрира Русия, която се пробва да реализира вековната си фантазия за надзор върху Босфора, от там достъп до морета и океани и надлежно международна доминация. Най-яркото потомство български революционери обаче - като Ботев, Раковски, Левски, Захари Стоянов и доста други, не желаят България да е една от страните, които Русия ще смаже, с цел да стане международна мощ. Всички те намерено са се противопоставяли на опитите за съветско въздействие в България, тъй като са вярвали, че по-доброто бъдеще за България е " да бъдем равни с другите европейски нации " (Левски). Тогава преобладаващата европейска мощ е Австро-Унгарската империя, ръководена от упоменатия в писмото на Ботев император Франц-Йосиф. Причината той да попада там е вярата на българските революционери, че Австро-Унгария ще помогне на България да избяга допустимо най-далече от Русия.

Както е известно, не се получава.
Реклама
Във Виена тогава се постанова мнението, че в империята към този момент има задоволително славяни (чехите) и уголемение към Балканския полуостров със Сърбия, камо ли пък България, ще наруши културния и набожен баланс. И по този начин в някои връзки до през днешния ден.

В последните седмици Австрия стана една от трите страни в Европейски Съюз, която се опълчи на приемането на България в Шенген. Водеща роля в това има Нидерландия, само че тя относително елементарно съумя да се пребори с опита да бъде изолирана в Европейски Съюз, като притегли на своя страна Швеция и Австрия. Модерна Виена естествено е доста надалеч от имперската си версия през XIX век, само че причините отново се свеждат до добре дефинираното от Алеко Константинов в " Бай Ганьо " - европейци сте, но все не сте до такава степен.

Историческите аналогии може и да са забавни, само че да се изяснява с тях това, че България се намира от ден на ден в периферията на Европа, би било непочтено. Истината е, че с влизането си в Европейския съюз ние получихме доста, неповторимо доста благоприятни условия да модернизираме страната си. Да осъществим фантазията от началото на прехода да станем " естествена европейска страна ". Да осъществим фантазията на Левски " да бъдем равни с другите европейски нации ". Това, за което той и Ботев дадоха живота си, това, за което апропо украинците сега дават живота си - да бъдат свободна и демократична страна, в която хората са господари на личния си живот, а не плебеи на проруска олигархия, България преди няколко години получи без толкоз доста старания.

С влизането в Европейски Съюз получихме доста шансове, само че използвахме дребна част от тях. Повечето пропиляхме, главно с обири и корупция (вижте да вземем за пример няколко подозрителни истории и ). Корупцията е и напълно непосредствено посочваната причина от Нидерландия, с цел да се стопира България да влезе в Шенген.
Реклама
Директната загуба от това не е трагично огромна. Щети има - ще ги видите разказани, само че главното е унижението от външната оценка, че сме малко второ качество европейци. Добрата вест в тази история е, че опциите на България не са станали по-малко - в случай че желаеме, ще станем съвременна европейска страна. Но в това време вратите няма да са отворени вечно. Колелото на историята се върти, от време на време доста бързо, и в никакъв случай не чака мързеливите да се наканят. България може доста, само че би трябвало да го направи. Нищо няма да стане от единствено себе си.
Свързани публикации Кулата с 90 млн. лева от ББР 2 декември 2022, 07:05 Ще се отворят ли границите за Коледа 2 декември 2022, 07:03 София дава за трети път милиони за светофари, които не е ясно къде отиват 1 декември 2022, 15:42 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР