Малко над 70 са регистрираните украинци на територията на Ямболска

...
Малко над 70 са регистрираните украинци на територията на Ямболска
Коментари Харесай

Всички бежанци в Ямболско са настанени и подкрепени

Малко над 70 са записаните украинци на територията на Ямболска област. До дни ще стане ясно какъв брой от тях ще изискат бежански статут и трайно ще останат в страната.
Почти 30 украински жители и бесарабски българи са настанени в хотел в Ямбол . Друга група от 13 бежанци откри заслон в хижа на община Стралджа , до село Войника. Останалите са приютени в частни домове и жилища при свои родственици и близки. Заместник-областният шеф Биляна Кавалджиева прецизира, че всички все още са в положително здравословно положение.

„ Конкретни доктори показаха подготвеност да прегледат и да одобряват украински жители. “

С цел споразумяване на статута до дни седмица украинските жители ще бъдат посетени от Държавната организация по бежанците . Така те ще получат достъп до здравни грижи, обучение и вероятно работно място посредством бюрата по труда.

Най-важно е да се снабдят с тези регистрационни карти на чужденец “, споделя Кавалджиева.  

Община Тунджа, посредством която в Ямбол пристигнаха 40 украинци, всекидневно поддържа връзка с настанените в хотела и обезпечава всичко належащо, твърди кметът Георги Георгиев. 

„ Всеки ден има наши представители там. Питаме от какво имат потребност, какво да им се спомага, превоз. Например в неделя возихме една от тях на ортодонт в Сливен, тъй като се оказа, че в Ямбол няма дежурен ортодонт в почивни дни . “

 Дарения, събрани от Ситуационен център „ Отворени порти за Украйна “ Снимка: БГНЕС Многопрофилната болница „ Св. Пантелеймон “ в Ямбол е в подготвеност да поеме безплатното лекуване на 30 бежанци , разяснява шефът на регионалната болница доктор Панайот Диманов.

„ Те ще бъдат признати в нашата болница, ще бъдат лекувани. Никой няма да върнем, както сме правили и в предходните мигрантски рецесии. Имаме подготвеност. “

Междувременно доброволческият пункт в Ямбол оказва поддръжка с хранителни артикули и движимости от първа нужда .

„ Всички споделят – ние сме за малко тук, единствено до момента в който свърши войната. Всички имат вяра, че войната ще свърши скоро и ще се върнат по домовете . Има хора, които са останали без дом. Има хора от Чернигов, от Запорожие, от Киев. Какво ме впечатли? Че не могат да вземат неща. Срам ги е – те са привикнали да градят своя живот, да работят, а в този момент би трябвало да станат просяци “, споделя координаторът в доброволческия пункт Оксана Легка.

Към момента няма информация за други украинци и бесарабски българи, които да са се насочили към Ямболска област, само че подготвеност да бъдат настанени в общински бази и хотели има , стана ясно на извършеното съвещание на спешния щаб.
Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР