Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ Марица-изток

...
Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ Марица-изток
Коментари Харесай

Над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ

Малко над 600 млн. лева са отговорностите на Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 към БЕХ. Други отговорности нямат ". Това съобщи пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ това е и повода да се желае нарастване на капитала.

До края на октомври чакаме отговор от Европейска комисия

„ Увеличението на капитала на Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 касае централата. Искаме да капитализираме част от отговорностите, които Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 има към Българския енергиен холдинг, да увеличим капитала. Така би постъпил всеки един и частен вложител в изискванията на пазарна стопанска система - тази теза ние пазиме пред Европейска комисия. Смятам, че има много добър прогрес. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос ", изясни Теменужка Петкова в предаването " Преди всички ".

Дългът е генериран от излъчванията

Основният проблем в Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 е обвързван с разноските за излъчвания, уточни енергийният министър и добави:

„ Централата работи доста добре, тя е в доста положително техническо положение, само че високите цени на излъчванията повлияват върху финансовите параметри и резултат на Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2, а и на всяка една централа, която създава електрическа сила от въглища. Цената на силата в целия район бележи повишаване и една от аргументите е точно покачването на цените на излъчванията в световен мащаб ".

„ Въглищните централи заемат доста значимо място в електроенергийната система на страната. Повече от 46% от електрическата сила се създава точно от тях, а през зимата този % доближава 60. Това дефинира стратегическото място и на комплекса „ Марица-изток ", и на всички централи, които създават електрическа сила от въглища ", означи Теменужка Петкова.

Тя добави, че интернационалният съветник, нает от БЕХ, работи по разбор на адекватността на системата:

„ На базата на този разбор ние ще представим пред Европейска комисия и механизма за потенциал, който е предопределен да подсигурява сигурността на доставките, както и ликвидността на пазара на електрическа сила освен в България, само че и в района ".

За Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 3

Анализите на нашия стопански съветник демонстрират, че Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 3 и „ КонтурГлобал " към сегашния миг е възстановил изцяло първичната инвестиция със съответната норма на възвръщаемост, заяви министърът. По думите ѝ в диалози с „ КонтурГлобал " ще бъде открито уравновесено решение, което да удовлетворява и двете страни.

„ „ КонтурГлобал " е значима централа. Разчитаме и сме сигурни, че тя ще продължи да работи и ще работи при изискванията на пазара, както всички останали участници в него. Това ще покажат договарянията, които предстоят ".

Днес министър Теменужка Петкова ще се срещне с управленията на централите от комплекса " Марица-изток " и синдикатите, с които ще обсъдят ограниченията за бъдещата работа на ТЕЦ-овете

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР