Малката Виена. С красиви, но изоставени сгради. Един от градовете

...
Малката Виена. С красиви, но изоставени сгради. Един от градовете
Коментари Харесай

Твоят град, твоят глас, твоят вот – Euronews Bulgaria дава думата на хората от Русе

Малката Виена. С красиви, само че изоставени здания. Един от градовете с най-мръсен въздух в България.  

За замърсяването хората упрекват частна компания за автомобилни елементи.  

“Хората стачкуват и е като дежавю. Срещу едно и също стачкуват.  “

“Всички знаят кой замърсява въздуха. Посочвани са не един път. Има едно дружество, което беше канадска или френска благосъстоятелност.  Кметът няма мощ. Ще му скръцнат със зъби и ще си подвие опашката ”, споделят русенци.   

Според институциите обаче въздухът не е нечист, всичко е в нормите. Просто…  мирише неприятно. Това е основната причина русенци да излизат на митинги в последните 30 години.  

“Непрекъснато институциите споделят, че всичко е в нормите, само че съгласно мен и доста други хора не е по този начин.  “

“20-25 хиляди русенци напуснаха града през 90-те поради мръсния въздух от Румъния ”, оплакват се русенци.  

А след въздуха идва ред на проблемите с улиците. Като на всички места другаде и тук пътищата не са за образец. Проблемите стартират през есента на 2021 година, когато започват ремонтите по план " Воден цикъл на Русе ". 

“Градът е в безобразно разкопано положение. Разкопава се, асфалтира се, по-късно се разкопава още веднъж или си стои на ров и няма квартал, в който да е стартират ремонт и да  е приключен. ”

“Предвижването е половин час. От квартала, в който се живее до работното място.  “

“Не може единствено да започваме първите копки, да си усвояваме парите, а русенци да се прескачаме траповете ”, жалват се локалните.

Трудно е напредването освен вътре в града. До Русе не се стига елементарно, тъй като до Малката Виена автомагистрала няма.  

Според русенци неналичието на районна политика е довело до това десетки хиляди да изоставен града. Заплатите са ниски, доста фабрики затварят. 

“Русе от Малката Виена стана едно малко градче. Определено стандартът на живот на русенци и изобщо на Северна България няма нищо общо с парите, които се вложиха и от страната за София и Южна България. Аз имам две към този момент огромни внучета. Тук са и доста желая, внукът ми е десети клас, тук да си останат и споделям, че на българите мястото им е в България. ”

“Заплатите в града са по-ниски спрямо по-големите регионални градове, обособени и младежите обичат по-големите градове, където има по-големи благоприятни условия ”, споделят още хората. 

А пътят към Русе и от Европа е сложен. Бизнесът в Русе най-силно усеща негативите от отсъствието на страната ни в Шенгенското пространство.  

Който и да завоюва борбата за ръководство, за идващите четири години жителите желаят нови рейсове за публичния превоз, градът им да бъде чист, парковете и детските площадки обезопасени и добре осветени, а емблематичните за града здания – реновирани. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР