Малката коалиция Продължаваме промяната – Демократична България“ вероятно ще се

...
Малката коалиция Продължаваме промяната – Демократична България“ вероятно ще се
Коментари Харесай

Ден след „съвета“ на ГЕРБ: ПП-ДБ заговориха за смяна на Асен Василев

Малката коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ евентуално ще се съгласят с изискването на ГЕРБ и ще сменят някои от водещите си политически фигури в името на постоянен кабинет с партията на Бойко Борисов. Това се разбра от думите на акад. Николай Денков, който е номиниран за ротационен министър-председател, и който приказва през днешния ден пред публицисти. Въпреки че отхвърли директно да разяснява дали Асен Василев би трябвало да се откаже от министерското си място в един предстоящ кабинет, той изясни:

Освен, че не би трябвало да има партийни лица, би трябвало да има такива, които да свършат работата. Не е толкоз елементарно да се откри министър на финансите, който да свърши работа при тези условия “.

Очаква се по-късно през днешния ден Денков да се срещне с Мария Габриел, с цел да проведат диалози за вероятно продължение на договарянията за сформиране на кабинет с втория изследователски мандат.

Всъщност, точно такава беше първичната спогодба сред ГЕРБ и ПП-ДБ – да сформират кабинет с втория мандат, само че на ротационен принцип. В следствие обаче, след появилите се записи, от които стана ясно, че ПП-ДП мислят вид, при който да се забави свалянето на имунитета на Бойко Борисов „ най-малко с шест месеца “, в случай че прокуратурата му го изиска – ГЕРБ оповестиха, че замразяват договарянията.

Припомняме, че през вчерашния ден Мария Габриел, номинираната за министър-председател от ГЕРБ, даде „ другарски съвет “ на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ да сменят метода и фигурите в своя кабинет, с цел да се „ размрази ледената ера “.
 ГЕРБ с „ другарски съвет “ към ПП-ДБ: Сменете метода, с цел да разтопим „ ледената ера “
Междувременно по-късно вечерта прокуратурата изиска имунитета на Бойко Борисов поради подозрение в пране на пари. Денков разяснява тази вест с думите, че Борисов самичък би трябвало да реши дали да даде имунитета си, или не. Той повтори позицията на Кирил Петков от през вчерашния ден, че прокуратурата не би трябвало да бъде употребена като бухалка.

Когато на някого му изискат имунитета, той би трябвало да реши дали да го даде, или не. Ако изискат моя, ще си го дам, без да се замисля. Оттам нататък това, което не би трябвало да се позволява, е прокуратурата да се употребява като бухалка. Виждаме едно активизиране на прокуратурата – единствено за няколко дни свърши повече работа, в сравнение с за последните една-две години “, сподели още Денков.

Минути след изявлението на Николай Денков, Борисов се появи пред публицисти в Народното събрание и разгласи, че изрично няма да даде имунитета си. Според него задачата на настояването на имунитета е да няма държавно управление. „ Трябва да има държавно управление с обикновено болшинство. Днес ще се забележим отново с Политическа партия и Демократична България, тъй като хаосът е голям. Съдебната промяна си им цена. Ние приехме закона за надзор на основния прокурора и започнаха офанзивата по партията на смяната “, сподели Борисов.
 Борисов няма да си даде самичък имунитета – депутатите би трябвало да решат
На въпрос дали от ПП-ДБ са обезпокоени от обвиняванията на прокуратурата против Борисов, Денков изясни, че не би трябвало да бъде „ неодобрено “ решението на гласоподавателите.

В момента, в който двете политически сили споделиха, че са подготвени да вършат държавно управление, вие видяхте какво се случи “, добави Денков.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР