Максим Минчев е завършил журналистика в Лвов, Украйна, и е

...
Максим Минчев е завършил журналистика в Лвов, Украйна, и е
Коментари Харесай

Максим Минчев: Изгубени сме, ако агенциите бълват измислици

Максим Минчев е приключил публицистика в Лвов, Украйна, и е бил стипендиант на НАТО в Брюксел. Работил е във вестниците " Народна юноша " и " Диалог ", в сп. " Български войник ", бил е зам. основен редактор в БНР, редактор и водещ в Радио " Свободна Европа ". От 2003 година е общоприет шеф на Българска телеграфна агенция. През 2016 година е определен за общоприет секретар на Световния съвет на осведомителните организации. Миналата седмица получи 3-годишен мандат и като президент на Световния конгрес на осведомителните организации.

" Произвеждаме към 1000 информации дневно "

- Г-н Минчев, Българска телеграфна агенция бe хазаин на Световния конгрес на осведомителните организации. Какви са вашите усещания?

- По своя обсег, по своята география и бройка това е може би най-мащабното медийно събитие в нашата история. Не са значими единствено количествените индикатори. За няколко дни София събра голям брой авторитетни хора, представители на международния медиен хайлайф. Тук си дадоха среща ръководители и публицисти от Ройтерс, ДПА, ТАСС, Асошиейтед прес, Франс прес, имахме посетители от Европа, Съединени американски щати, Австралия, Индия, Китай... За първи път в конгреса участваха и така наречен " екзотични " организации - Косово, Кабо Верде, Парагвай, Катар, Бахрейн, Сейшелските острови, Сиера Леоне и други Звучат по този начин, само че създават качествена информация и играят своята роля. Такова звездно събиране на толкоз доста персони от дълго време не е имало в България.

Агенциите са медиа, която е доста по-свързана от всички останали медии, ние сме едно цяло. Може би това едно цяло е и повода за извънредно дейния, богат, кондензиран интернационален живот на организациите. Срещаме се най-малко 7-8 пъти в годината в разнообразни формати: европейски, балкански, африкански, черноморски, азиатски, на страните от някогашния Съветски съюз и така нататък Срещаме се, тъй като всеки ден работим дружно една с друга.

Има група на " огромните ", които зареждат огромна част от света с информация - Ройтерс, Асошиейтед прес, ТАСС, ДПА, Франс прес, Синхуа и Киодо. Но има и огромна група по-малки организации, които също имат значимо значение. Българска телеграфна агенция създава към 1000 информации дневно, ние сме сред междинен и висок мащаб организация. По време на избори доближаваме до 3 хиляди информации. Не може да се конкурираме директно със Синхуа, която създава фотоси и вести на всеки няколко секунди. Голяма част от продукцията на Българска телеграфна агенция идва от сродни организации, от нашите кореспонденции или през абонамента за други огромни медии. Ние сме свързани един с различен и не можем без това. Това ни постанова по-често да се срещаме и същински да обсъждаме нашия бизнес, нашия самун. Това не е толкоз належащо за вестниците, малките екрани и радиото, само че за организациите е значимо.

- Доволни ли сте от конгреса?

- Срещата в София даде опция за същински спор и бяха сложени доста значими и забавни тематики. Нещата се трансформират с такава скорост, че може би след година част от днешните въпроси към този момент ще са част от предишното.

Няколко дни след конгреса към този момент идват първите поздравления и благодарности. Участниците са удовлетворени от организацията и програмата. Прави ми усещане, че това не са обичайните, тривиални благодарности, обръща се внимание на наличието на конгреса и аз съм удовлетворен. Беше забавно. Смятам, че тематиката бе подбрана прелестно.

Не мисля, че тематиката за подправените вести се отнася толкоз доста за нас - всички ние сме изгубени, в случай че и организациите стартират да бълват измислици. Голям интерес имаше в панелите за изкуствения разсъдък, собствеността на организациите и спомагателното увеличение на приходите.

- Бъдещето на изкуствения разсъдък е тематика, която е все по-популярна във всевъзможни среди. Може ли да чакаме нещо сходно и в Българска телеграфна агенция?

- Никой не би се заел с безапелационна прогноза дали изкуственият разсъдък тотално ще размени хората, даже и в медиите. Имаше доста забавни презентации, китайците демонстрираха " изкуствена " телевизионна говорителка. Тя може да чете всевъзможни вести 24 часа, без да се умори, без да направи неточност. Имахме опция да съпоставим механизиран човек с същинския му първообраз. Засега съумяваме да създадем разликата... Ще ми се да имам вяра, че индивидът към момента не може да бъде напълно сменен. Ще ми бъде забавно да проследявам тематиката. Не че ще имам шанса да бъда командван от изкуствен интелект или нещо друго, само че всичко, което касае развиването, еволюцията на медиите, ми е забавно.

- Собствеността на медиите е друга, смятате ли, че моделът на Българска телеграфна агенция като държавна организация е ефикасен?

- На конгреса бяха дадени разнообразни образци - има организации, търговски сдружения, има напълно частни организации, други са притежатели на вестници, някои са следени от президента на страната или държавното управление... Мисля, че сътрудниците от доста страни ни завиждат. В България бе признат закон, който ни дава доста прерогативи и ни подсигурява успокоение. За Българска телеграфна агенция е планувана мандатност на генералния шеф и екипа, съгласно мен по този начин сме самостоятелни от политическите промени в страната. Това е доста значимо. Има сътрудници, които са обезпокоени за бъдещето и не знаят какво ги чака след месец - да вземем за пример в Гърция, Албания и Украйна. Там всичко зависи от резултатите на изборите, новите ръководещи могат да сменят незабавно управлението на техните осведомителни организации. Това значи разтърсване в медията, директното послушание на държавни управления, прави екипа подвластен. Българска телеграфна агенция има доста добър статут.

Българска телеграфна агенция е българската държавна организация, тя е социална и съблюдава законите, пази Конституцията на България. Българска телеграфна агенция не е президентска, тя не е държавна организация. В закона е заложена нейната относителна самостоятелност и аз считам, че не злоупотребяваме с това.

Смятам, че палитрата е прекомерно пъстра. Не бива да обобщаваме и генерализираме решения, всичко зависи от събитията в съответната страна. За мен обаче моделът на Българска телеграфна агенция е работещ.

- Успя ли Българска телеграфна агенция да почерпи хрумвания по какъв начин да притегля спомагателни средства, да вземем за пример от различен вид наличие, което да предлага?

- Този развой при нас тече от години. Успяхме да изградим, а и надграждаме системата от наши пресклубове. На изборите, на една от постоянните ни редколегии, се зарадвах, когато чух: " В София през днешния ден има 4 конференции, в Пловдив - 2, в Плевен - 3, по една в Шумен, Враца, Хасково, Пазарджик, Плевен, Велико Търново. " Има дни, в които нашите клубове са домакини на по 25-30 конференции. Това са доходи за Българска телеграфна агенция. Опитваме се да привличаме рекламодатели, работим и за абонаменти към продукцията ни.

Вие бяхте на откриването на новия ни мултимедиен център. Напоследък бяхме ангажирани с конгреса, само че в този момент още веднъж ще му обърнем внимание. В него могат да се вършат дребни изложения, министър председатели на книги, ще има срещи с публицисти, концерти... Тази мултифункционална зала дава доста благоприятни условия.

Разбира се, работим по развиването на видеоновините. Стараем се да сме в крайник с технологиите.

- Има ли друго огромно събитие на Българска телеграфна агенция, което да чакаме до края на годината?

- Имаме доста проекти. Ако намерим запас, няма да прекъсваме традицията от последните 14 години и още веднъж ще създадем Световна среща на българските медии. Има няколко оферти за семейството. Надявам се да имаме силата да организираме сътрудниците от целия свят, които пишат, приказват или демонстрират наличие на български език. Срещите са доста потребни, също така съумяваме да създадем връзката сред публицистите, българската диаспора и институциите.

Предстоят и локални избори, които ще са следващото огромно предизвикателство за нас. Трябва да запазим индиферентност, както и да отразим акцията допустимо най-всеобхватно и от всяко кътче на страната. Имаме доста упования от нашите репортери. Все отново главната ни работа е да вършим информация, да поддържаме стандарта и да служим на публичния интерес.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР