Максим Генчев - режисьорът, нашумял с патриотичните, но напълно лишени

...
Максим Генчев - режисьорът, нашумял с патриотичните, но напълно лишени
Коментари Харесай

БНТ подкрепи с 300 000 лв. нова халтура на Максим Генчев

Максим Генчев - режисьорът, нашумял с патриотичните, само че изцяло лишени от кинематографични качества " Левски " и " Ботев ", бе насърчен от Българска национална телевизия за идващия си кино план. Резултатите от постоянната сесия за финансиране на филми и сериали от публичната телевизия сочат, че той ще получи 285 000 лв. без Данък добавена стойност за своя пълнометражен филм " 1349 ". 

В избора на останалите планове доминира здравият разсъдък и по-добър естетически усет. Най-високата дотация - 1.332 млн. лв., за трагичен или престъпен сериал, подобаващ за лъчение в праймтайм, ще получи " Мама " на Павел Веснаков. Режисьорът, нашумял с късометражните си филми, получили редица интернационалните награди, наскоро дебютира в игралното кино с " Уроци по немски " с Юлиян Вергов. Сериалът му " Мама " е по сюжет на Христина Апостолова и ще бъде 12 серии по 54 минути. 

" Ситком " - 24 серии по 27 минути, с пари на Българска национална телевизия ще снимат продуцентите Иван и Андрей (Христов и Арнаудов), а режисьор ще бъде Николай Пенчев. " Радиовръзки " получава 839 898 лева

Шестсерийни поредици без авансово заложена жанрова устременост ще могат да снимат с пари на Българска национална телевизия Валери Милев ( " Мъртар ", с продуцент Захари Бахаров) и Неда Морфова ( " Дъщерите на София " по сюжет на Рене Карабаш). Любопитен факт е, че дъщерята на Александър Морфов и Рени Врангова се състезаваше със личния си татко... и завоюва. Морфов бе класиран едвам десети в категорията със своя " Ангелски езици ". Негов сценарист пък е синът на друга наша театрална легенда - Мартин Киселов. 

Субсидия за игрален филм ще получи и реж. Димитър Геновски за " Заведи ме у дома " по сюжет на хумориста Михаил Вешим. В категориите " Копродукция и присейл " (последното значи предварителна откупка на права за излъчване) виждаме повтаряне: " Ало " на Стефан Командарев е класиран първи в едната категория и втори в другата. Той още веднъж работи с нормалния си съсценарист Симеон Венциславов, създател и на сюжетите на " Посоки " и " В кръг ". 

Два плана на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - режисьорите, спечелили най-високата премия за български филм в последните 30-40 години - " Кристален глобус " от Карлови Вари, също са класирани с два плана. " Черни пари за бели нощи " ще бъде финансиран като копродукция, а " Триумф " - последната част от трилогията им по действителни случаи, след " Урок " и " Слава ", е утвърдена за присейл. И в двата кино лентата те работят със сценариста Дечо Таралежков. 

С претекст " високите художествени качества и програмната нужда от тематики свързани с моралните полезности на човешките взаимоотношения " с изключение на " Черни пари за бели нощи " е утвърден и " По-малкото зло " на режисьорката Магдалена Ралчева. Темплиерската брачна половинка е известна с доста неприятния си дебют " Още нещо за любовта ". 

Ще бъдат подкрепени и два детски кино лентата - " Случаят Тесла " на Андрей Хадживасилев и " Български транспортен съд потъна " на Петринел Гочев. 

В сесията участваха 65 плана за игрално, писмено, късометражно кино и сериали.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР