Макс Фактор. Изключително точно попадение за име на козметичен бранд,

...
Макс Фактор. Изключително точно попадение за име на козметичен бранд,
Коментари Харесай

Макс Фактор - гримьорът, който се превърна в марка

Макс Фактор. Изключително тъкмо попадение за име на козметичен бранд, нали?! На всеки език можем да си го преведем като оптимален фактор в промишлеността за хубост. Днес Макс Фактор е известен в целия свят бранд, само че, в този момент внимавайте, следва изненада: марката първо е бил... човек.

Някога, не доста от дълго време, в златната епоха на Холивуд, станело ли дума за грим, едно име се носело от уста на уста измежду звездните актьорски среди. Името на Макс Фактор - виртуозен громьор, перукер и откривател. 

Макс Фактор е прочут със основаването и налагането на сексапила на най-известните звездни икони като Ава Гарднър, Жан Харлоу и Марлене Дитрих. Но той също по този начин вярвал, че блясъкът би трябвало да бъде наличен за всички дами. Той е основателят на блясъка за устни, на твърдата пудра, на коректора и декор дьо загар под формата на стик. Изобретява също така изкуствените мигли, течната очна линия, сенките за очи под формата на стик, водоустойчивите крем-спирали и тампоните за унищожаване на грим и редица други.

Нещо повече, самият термин makeup (грим) е измислен от него.

Макс Фактор е роден на 15 септември 1872 година като Максимилиан Абрамович Факторович в съветското градче Зунска-Воля, през днешния ден част от Полша. Едно от осем деца в оскъдно еврейско семейство, той е заставен да работи от дете, какво ли не. На 8 години чиракува в зъболекарски кабинет, на 9 - в перукерско ателие. На 14 година отпътува за Москва и работи като перукер към имперската съветска Гранд Опера. След като отбива военната си работа открива личен магазин в град Рязан, продавайки ръчно направени кремове, парфюми и перуки. Пътуваща театрална натрупа се впечатлява от продуктите му и след това името му нашумява измежду по-заможните артисти и аристократи. Става главен козметичен специалист на имперската съветска Гранд Опера както и на имперското семейство. Но нарастващото антиеврейско въодушевление в Русия и суровите ограничавания, наложени от имераорския двор, пречещи му да има какъвто и да е персонален живот, го подтикват да мисли за бягство. Гримира се с жълтеникав отенък и благодарение на другар - лекар подвежда всички, че се нуждае от дълга отмора и рехабилитация в Карлови Вари. Заминава със брачната половинка си и трите им деца, а от там бягат за Америка, където към този момент има свои родственици. Стъпвайки на американска земя незабавно редуцира дългото еврейско име на Макс Фактор.

 За първи път показва своя козметика под новото име Max Factor на Световния панаир през 1904 година Негов сътрудник обаче заграбва всичко извоювано и Фактор е заставен да стартира от нулата, отваряйки дребна бръснарница. Скоро след раждането на четвъртото им дете, брачната половинка му умира. Следва още един временен брак, завършил с тежък бракоразвод, след който Макс Фактор печели попечителството и над новороденото си - пето дете. Година по-късно (1908) се дами за трети път за своя съседка, с която са дружно до края на живота си. Раждат му се още три деца. През 1908 г. заминава за Лос Анджелис, Калифорния, виждайки възможност да прави перуки по поръчка и сценичен грим за разрастващата се кино промишленост.

През 1909 година основава Max Factor & Company и трансформира коренно разбирането за грима - той към този момент не е притежание само на театралните трупи или по-леките дами, а става главен детайл от хубостта на всяка жена. Името му нашумява бързо посредством на собствените му козметични артикули, придавайки на кинозвездите бляскав, само че реален тип на екрана. Сред най-забележителните му клиенти са Бен Торпин, Глория Суонсън, Мери Пикфорд, Пола Негри, Жан Харлоу, Клодет Колбърт, Бет Дейвис, Норма Шиърър, Джоан Крофорд и Джуди Гарланд.

През 1916 година стартира да продава сенки за очи и молив за вежда. За първи път такива артикули са налични отвън филмовата промишленост. През 20-те години Фактор пуска на пазара необятна гама от козметични артикули, настоявайки че всяко момиче може да наподобява като кино звезда, използвайки козметиката " Макс Фактор ". Водещата му философия е, че всяка жена може да бъде блестяща, като има подходящите принадлежности и умения. 

През 1929 година е почетен с " Оскар " за своето творчество. Има и лична звезда на Алеята на славата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР