Маковото семе се добива от едногодишно тревисто растение, което може

...
Маковото семе се добива от едногодишно тревисто растение, което може
Коментари Харесай

Солени изкушения с маково семе

Маковото семе се добива от едногодишно тревисто растение, което може да се открие в географски ширини с мек климат, в това число и у нас. Използвано като фалшификация, маковото семе се прибавя в редица солени и сладки произведения. То им придава ексцентричен и доста вкусен усет. Ето някои от най-вкусните солени изкушения, които в състава си съдържат макови семена:

Соленки с маково семе

Необходими артикули: 1 с.л. олио, 1 жълтък за намазване, 2 с.л. сусам, 2 с.л. маково семе, 400 г брашно, 1/2 ч.л. сол, 70 г краве масло, 1 брой белтък, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 250 г кисело мляко, 250 г настъргано сирене.

 Коасани с Мак

Начин на подготвяне: В купа се смесват поредно изброените артикули, без брашното. Условието е содата да е угасена в млякото, а маслото да е авансово разтопено. Омесват се добре. Брашното се прибавя на части, до приемане на незалепващо тесто. Полученото се разделя на три топки.

Всяка топка се разточва на тънка кора. Отгоре се посипват с маковото семе и сусам. Друг вид е да се редува – кора със сусам, кора с мак. Семената се притискат леко с ръка или с точилката, с цел да залепнат добре. Корите се подреждат една върху друга и се нарязват на 16 триъгълника. Те се завиват на кифлички и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Отгоре се намазват с жълтъка, разрушен с олиото. Соленките се пекат в авансово загрята на 180 С фурна. Готови са, когато придобият златист тен.

Солен кекс с маково семе

Необходими артикули: 2 ч.ч. брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. олио, 1 бакпулвер, сол, сода, 1/2 ч.ч. натрошено сирене, маслини, сусам, маково семе, ленено семе

 Кекс с Мак

Начин на подготвяне: Брашното, бакпулвера и солта се смесват. Яйцата, киселото мляко и олиото се разрушават в купа. Добавят се солта и содата. Към получената яйчна примес се прибавя на 2-3 пъти брашняната примес, като се разбърква с лъжица. Прибавят се и натрошеното сирене, маслините, нарязани на късчета и семената. Размесва се добре.

Кексът се пече в правоъгълна тавичка. Тя се намазнява и покрива с хартия за печене. Върху нея се излива сместа, като може да се поръси от горната страна със сметана. Кексът се пече в авансово загрята фурна на 170 градуса към час.

Пълнозърнести соленки с маково семе

Необходими артикули: 1 пакетче крема сирене, 350 г пълнозърнесто брашно, 250 г маргарин, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1 к.л. захар, 2 с.л. сусам и маково семе (за поръсване), кашкавал (по желание).

Начин на подготвяне: Маргаринът и крема сиренето се разрушават с миксер. Прибавят се брашното, захарта и солта и се омесва меко тесто. От него се късат дребни топки, които се разточват на гладка повърхнина, поръсена с пълнозърнесто брашно, с дебелина към 2 мм.

От тях се изрязват формички, които се подреждат в набрашнена и намаслена тава. Отгоре се намазват с разрушеното яйце и се поръсват със сусам. Може и с настърган кашкавал. Пекат се до подготвеност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР