Македонците и българите винаги са били приятелски народи и политиците

...
Македонците и българите винаги са били приятелски народи и политиците
Коментари Харесай

Заев за позицията на България: 21-ви век е, вече не се преговаря за идентичност

Македонците и българите постоянно са били другарски нации и политиците би трябвало тях да слуша, а не да договарят за еднаквост.

Това съобщи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев в коментар на българската позиция, която слага пред Скопие условия за поддръжка в хода на договарянията с Европейски Съюз.

Тази седмица Министерският съвет утвърди лист с условия. Освен съблюдаване на Договора за добросъседство те включват въпроси като прибавяне на " записка под линия " за македонския език, реабилитиране на жертви на комунистическата власт, репресирани поради българско съзнание, и бърза смяна на метода, по който са отразени въпроси въпроси от общата история до 1944 година, както в учебниците, по този начин и на монументи.

" Борисов загатна " македонския народ " и в София, и тук "

Подобни претенции биха били (според кабинета) належащо изискване за " действително започване " на договаряния (по думите на вицепремиера Красимир Каракачанов) и прогрес по тях.

" Македонският език е вписан в Организация на обединените нации, това е нашата еднаквост. Идентичността не е въпрос, за който се договаря през 21 в., " изясни Заев, съобщи уеб сайтът " Нова ТВ ". " Вярвам, че България схваща това. Уважавам и се покланям на Борисов, който е европейски политик, който и в София, и тук загатна " македонски народ ". Нагласите за ограничение на въпроси на идентичността не са вероятни през 21 в. "

Трябва да се внимава с декларациите, отправяни по тематиката, само че в същото време да се имат поради и натискът във време, когато Северна Македония чака дата за начало на договарянията с Европейски Съюз (до решение може да се стигне другата седмица), и фактът, че България е в предизборна акция.

Според премиера на Северна Македония и България, и Гърция ще са водачите в поддръжката за приемане на дата. Прилагането на договорите с двете страни - Договора за добросъседство и Преспанския - ще продължи и в хода на договарянията с Европейски Съюз, добави той. " И македонската, и българската, и гръцката (страна) чакат използване на договорите. Чред използването им укрепваме другарството и съдействието, " сподели още министър председателят.

" Ние сме академична комисия "

Темата разяснява и ръководителят на смесената комисия за исторически и просветителни въпроси от македонска страна Драги Георгиев. Той настоя - без значение от периода до този месец за решение на въпроси към Гоце Делчев, даден от политиците - че работата на учените ще продължи без значение какво се случва в политиката.

" Ние сме академична комисия... Щом беседваме, има място за намиране на решение с благосклонност от двете страни, " сподели Георгиев. По думите му към този момент има и няки съгласувани текстове сред двете страни на комисията за Гоце Делчев. Има такива и за македонския език, " само че не по метода, по който се приказва през днешния ден ". " Няма да има жертви, нито на едната, нито на другата страна. Имам поради исторически жертви. Ако има исторически жертви, договорът не е добър, " сподели той.

Пълния лист с изискванията от България към Северна Македония четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР