Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише закона за употреба

...
Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише закона за употреба
Коментари Харесай

Македонският президент отказа да подпише закона, с който албанският става втори официален език

Македонският президент Георге Иванов отхвърли да подпише закона за приложимост на езиците, с който албанският става втори формален език в Македония, с което може да докара до нова политическа рецесия в дребната балканска страна, съобщи Асошиейтед прес.

Законът беше признат през вчерашния ден за повторно на фона на митинги в Народното събрание и пред постройката. През януари президентът Иванов към този момент отхвърли да го подпише.

Според македонската конституция президентът не може да наложи несъгласие на закон, утвърден два пъти от Народното събрание. Иванов обаче направи изказване, че парламентарната процедура не е била спазена и отхвърля да го подпише.

" Като президент на Република Македония не мога да разреша това. Конституцията и личната ми съвест не ми разрешават да подпиша декрет, одобряващ подобен закон ", съобщи президентът.

Вместо да осъди насилието, което се случи в Народното събрание, Георге Иванов продължава със своята политика на разделяне, разкол и спорове. С изказването, че няма с цел да подпише указа за закона за приложимост на езиците, Георге Иванов се пробва да се сложи над конституцията на Република Македония и работи като излишък на сваления режим, съобщи ръководещият Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/, предде МИА.

Според СДСМ Иванов е задължен да постъпи съгласно член 75 от конституцията на страната, в който било казано ясно, че в случай че президентът не подпише указа за влизане в действие на закона, Народното събрание още веднъж преглежда закона и в случай че го одобри с болшинство гласове от общия брой депутати, президентът е задължен да подпише указа.

Иванов е на служба пред жителите и законите, а не пред партията. С неподписването на указа Иванов нарушава конституцията на Република Македония и работи срещу европейските полезности и концепцията " едно общество за всички ", която бе мощно подкрепена от жителите в последните избори.

Законът за приложимост на езиците е в цялостно единодушие с конституцията и корекция 5, които са признати преди 17 години и с неговото приемане не губи никой, а се дава опция за по-добра връзка сред жителите и институциите. Иванов не е над конституцията и няма да успее да внесе нови разделения. Македония е едно общество за всички, съобщи в декларация СДСМ.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР