Македонските власти арестуваха в сряда ръководителя на Специалната прокуратура Катица

...
Македонските власти арестуваха в сряда ръководителя на Специалната прокуратура Катица
Коментари Харесай

Скопие арестува шефката на спецпрокуратурата

Македонските управляващи арестуваха в сряда ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева по съмнения в корупция, оповестиха локалните медии и организациите. Преди месец Янева разгласи оставката си от поста. Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски персонално изиска непрекъснат арест за нея, защото има задоволително данни, че " Янева е направила корист с властта " при аферата " Рекет " - дело за изнудване и предоставяне на рушвет за завършек на друго обсъждано дело от същата профилирана прокурорска институция. По същия случай Янева бе разпитана в началото във вторник, само че като очевидец. След ареста й служители на реда направиха обиск на дома на Катица Янева в скопския квартал " Козле ".

" Няма данни, че политици са забъркани в тази спекулация ", съобщи Йовевски и посочи, че при обиска е конфискуван и компютърът й. Той заяви, че Янева е повлияла за освобождението и връщането на паспорта на обвинения Йордан (Орце) Камчев, който има и българско поданство и преди време бе несполучливо препоръчан за български консул в страната. Според основния прокурор Катица Янева персонално е предложила смекчаващи условия против Камчев по делото „ Империя “ и превръщането му в очевидец. В момента той е в неопределеност.

В средата на юли стана ясно, че Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, корист с власт и присъединяване в проведена незаконна група, е бил рекетиран от Боян Йовановски и Зоран Милевски. Те са му поискали 8 млн. евро, с цел да спре следствието против него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. В публикувани от италиански медии аудиозаписи Йовановски и Милевски настояват, че ще уредят въпроса на Камчев благодарение на Катица Янева. В един от диалозите се загатва и името на премиера Зоран Заев. По неофициална информация, с която " Дойче веле " разполага, Камчев самичък е записал диалозите си с изнудвачите.

През ноември м.г. Специализираната прокуратура на Северна Македония влезе в офисите на няколко компании на Камчев поради следствието по случая, наименуван “Империя ”. В него е забъркан и някогашният шеф на Управлението за сигурност и контраразузнаване по времето на Груевски - Сашо Миялковски. Той дружно с още неколцина бе разследван от спецпрокурора Катица Янева и екипа ѝ за корупция, пране на пари, незаконно сдружаване, измами и корист с власт. Разследващите органи ревизират и дали фирмите “Орка спорт ” и “Орка текстил ”, част от “Орка холдинг ”, основани още от бащата на Орце - починалия към този момент Илия Камчев, не са фалирани съзнателно, с цел да се укрият налози, а през офшорни компании в Швейцария средствата върнати назад в Северна Македония.

 ПРОФИЛ

Йордан (Орце) Камчев е един от най-богатите хора в югозападната съседка на България, натрупал положение от 220 млн. евро, съгласно сп. “Форбс ”. Камчев бе обвързван с управлявалата близо 10 години ВМРО-ДПМНЕ и премиера Никола Груевски, подал оставка в края на 2016 година и избягал в Унгария. Неговият първи милион е дело на татко му, който съгласно изявления в македонски медии е бил обвързван с тайните служби на някогашна Югославия, оповестява БГНЕС. За Орце Камчев се знае още, че е в топли връзки и с гръцкия магнат Димитрис Копелузос, чиято компания е обвързана с общи планове с “Газпром ”. Ако Орце Камчев бе утвърден за почетен консул на България в прилежащата страна, той щеше да получи дипломатически имунитет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР