Македонската държавна избирателна комисия /ДИК/ съобщи окончателните резултати от президентските

...
Македонската държавна избирателна комисия /ДИК/ съобщи окончателните резултати от президентските
Коментари Харесай

Окончателно - Стево Пендаровски е новият президент на Македония

Македонската държавна изборна комисия /ДИК/ заяви окончателните резултати от президентските избори в Република Северна Македония.
При 100% преброени бюлетини претендентът на ръководещата коалиция Стево Пендаровски получава 51,66% или 436 212 гласа. Представителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова получава 44,73% или 377 713 гласа. Невалидните бюлетини са 30 442. Избирателната интензивност на втория тур от президентскити избори е 46,7 на 100, обобщава БГНЕС
" Проведохме сполучливи и демократични избори и избрахме европейски президент на страната. Стево Пендаровски е президент на всички нас. С транспарантни избори в двата изборни тура показахме, че Република Северна Македония има задоволителен либерален потенциал и е подготвена за Европа. Това е победа на жителите за републиката ". Това сподели министър председателят Зоран Заев откакто стана ясна успеха на Пендаровски.
" Ще бъда президент на всички, ще поддържам държавното управление за всички значими планове, ще му бъда съдружник в полза на жителите, ще бъда президент на страна, от която няма да се посрамите ", съобщи от своя страна Стево Пендаровски.
Кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ и коалиция Гордана Силяновска-Давкова призна провалянето си на конференция в централата на опозиционната партия след оповестяването на първичните резултати от изборите. Тя не поздрави съперника си и победител в изборите Стево Пендаровски. Силяновска-Давкова акцентира, че е задоволително да признае провалянето и че предвид на всичко, което се е случило по време на дебатите и по време на акцията, не би трябвало да се чака от нея да се обърне с удивление към спечелилия. Тя акцентира, че това не е липса на политическа просвета.
" Казах, че на 5 май Гордана Силяновска-Давкова би могла да загуби единствено с тежка имитация или изборни измами и тъкмо това се случи. Днес имаше нередности, изнудвания, закани, напън, евентуално и подкупи. Това не са европейските полезности, нито македонските, тъй като жителите не са такива ", заключи водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.
Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил основен консултант за националната сигурност на починалия президент Борис Трайковски, а по-късно заема същата служба при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски сред 2005 и 2009 година По този метод Пендаровски работи за двете водещи партии - в началото за ВМРО-ДПМНЕ, а по-късно и за СДСМ.
От 2008 до 2014 година работи в Университета „ Американ колидж “ в Скопие, където преподава интернационална сигурност, глобализация, международна политика и Съединени американски щати
На президентските избори през 2014 година СДСМ издигна кандидатурата му за конкурент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати тогава.
Социалдемократите взеха решение да заложат още веднъж на него на тези избори. Той счита, че след години на разделяне в този момент Македония се нуждае от междупартиен разговор, а президентът би трябвало да бъде глас на разсъдъка.
Пендаровски дава обещание кабинетът на президента да отразява мултикултурния темперамент на обществото. " Аз ще бъда президент на всички жители и първо ще го потвърдя в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани съгласно тяхната подготвеност и професионализъм ", сподели той.
След като много време беше народен координатор за присъединението на Македония към НАТО, неотдавна Пендаровски съобщи, че през 2020 година Скопие към този момент ще е столица на държава-членка на Северноатлантическия алианс.
Това бяха шестите президентски избори от оповестяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР